Makowiec bez miksera z proporcjami składników w kubku

Przepis Makowiec bez miksera z proporcjami składników w kubku

Dodał: NajKasia, 4.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Gotowy w 5 minut i już można go wkładać do piekarnika. Bardzo prosty, ilość składników podana w kubku więc nie potrzebujesz wagi a do tego mikser też nie będzie Ci potrzebny. Ja bardzo lubię mak a to ciasto jest doskonałe - bez kremu, wcale nie jest suche, jest mięciutkie i potrafię je sobie wyobrazić też z dżemem i polewą czekoladową.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 4.3.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 kubek = 250 ml
1 kubekoleju
2 kubkicukru
2 op.cukru waniliowego
4 szt.żółtek
2 kubkijogurtu naturalnego
2 kubkimąki
2 kubkimielonego maku
1 małe op.proszku do pieczenia

Polewa:

150 ggorzkiej czekolady
2 łyżkioleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki do przygotowania ciasta - cukier, olej, cukier waniliowy, żółtka, mąkę, mak, proszek do pieczenia i jogurt.
  2. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  3. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Wierzch polej rozpuszczoną czekoladą z dodanym olejem.
  5. Białka możesz użyć do jakiegoś innego ciasta.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj