NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Luksusowe waniliowe ptysie z bitą śmietaną polane polewą czekoladową
Luksusowe waniliowe ptysie z bitą śmietaną polane polewą czekoladową
Przepis Luksusowe waniliowe ptysie z bitą śmietaną polane polewą czekoladową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Niebo w gębie. Trochę z wyprzedzeniem zrobiłam te fantastyczne ptysie nadziewane kremem waniliowym i bitą śmietaną. Ozdobiłam je czekoladą, fondantem a trzecią wersję zrobiłam tylko posypaną cukrem pudrem.

NajKasia    ·   6.8.2022

Luksusowe waniliowe ptysie z bitą śmietaną polane polewą czekoladową

Niebo w gębie. Trochę z wyprzedzeniem zrobiłam te fantastyczne ptysie nadziewane kremem waniliowym i bitą śmietaną. Ozdobiłam je czekoladą, fondantem a trzecią wersję zrobiłam tylko posypaną cukrem pudrem.

65 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

300 ml
wody
250 g
mąki
szczypta
soli
120 g
masło
6 szt.
jajek

Krem:

1 l
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
5 łyżek
cukru pudru
250 g
masła
trochę
rumu
2 op.
śmietany kremówki

Ponadto:

polewa czekoladowa
polewa fondantowa
cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj
65 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Wodę, szczyptę soli, oraz masło rozpuść na ogniu. Potem dodaj mąkę i stale mieszaj, aby masa zaczęła sie odklejać od ścian garnka. Następnie odstaw garnek i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Z jeszcze ciepłą masą powoli za pomocą miksera zmiksuj jedno jajko po drugim.
  2. Przygotowane ciasto daj do rękawa cukierniczego i strzykaj na blaszkę ptysie.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki. Tak pozostaw ptysie do ostygnięcia.
  4. Po ostygnięciu przekrój je na pół.
  5. Nadziewaj je kremem, który przygotuj w ten sposób, że w mleku wymieszaj budynie w proszku i ugotuj gęsty budyń, który zmiksuj z masłem, cukrem oraz rumem.
  6. Na krem nałóż bitą śmietanę (robiłam też wariant bez bitej śmietany) i przykryj.
  7. Wierzch ozdób czekolada, fondantem lub tylko posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz