NajPrzepis.pl Luksusowe ciasto z kremem z żółtek i wiórkami kokosowymi
Luksusowe ciasto z kremem z żółtek i wiórkami kokosowymi
Przepis Luksusowe ciasto z kremem z żółtek i wiórkami kokosowymi
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.2.2022

Luksusowe ciasto z kremem z żółtek i wiórkami kokosowymi

Doskonałe ciasto Rafaello. Jeśli lubisz wiórki kokosowe to na pewno Ci będzie smakować. Już od samego patrzenia nie można mu się oprzeć, z pewnością przyznasz mi rację. Robiłam je tylko na małą blaszkę ale następnym razem na pewno zrobię od razu na dużej. Krem jest naprawdę bardzo pyszny i nie można go nawet porównywać z kremami budyniowymi, które mieszasz tylko z masłem. Koniecznie wypróbuj ten krem z żółtek.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
białek
250 g
cukru
50 g
wiórków kokosowych
100 g
mąki
1/2 małe op.
proszku do pieczenia
200 ml
mleka

Nadzienie:

6 szt.
żóltek
2 op.
budyniu waniliowego
4 łyżki
mąki
15 łyżek
cukru
1 l
mleka
125 g
masła
125 g
margaryny
200 ml
śmietany kremówki

Wierzch:

50 g
wiórków kokosowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodaj 250 g cukru, wiórki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni a gdy ciasto już włożysz do piekarnika to zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz przez około 15 minut.
  2. Po upieczeniu ciasto wyjmij i polej gorący mlekiem.
  3. Żółtka, budyń waniliowy, mąkę, cukier i 200 ml mleka wymieszaj razem. 800 ml mleka doprowadź na małym ogniu do wrzenia, dodaj masę z żółtek i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia.
  4. Masło utrzyj z margaryną, stopniowo dodawaj masę z żółtek i 200 ml ubitej śmietany, Wymieszaj już tylko drewnianą łyżką.
  5. Ubity krem nałóż na ostygnięte ciasto, posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz