Luksusowe ciasto z kremem z żółtek i wiórkami kokosowymi

Przepis Luksusowe ciasto z kremem z żółtek i wiórkami kokosowymi

Dodał: NajKasia, 28.2.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe ciasto Rafaello. Jeśli lubisz wiórki kokosowe to na pewno Ci będzie smakować. Już od samego patrzenia nie można mu się oprzeć, z pewnością przyznasz mi rację. Robiłam je tylko na małą blaszkę ale następnym razem na pewno zrobię od razu na dużej. Krem jest naprawdę bardzo pyszny i nie można go nawet porównywać z kremami budyniowymi, które mieszasz tylko z masłem. Koniecznie wypróbuj ten krem z żółtek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 28.2.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.białek
250 gcukru
50 gwiórków kokosowych
100 gmąki
1/2 małe op.proszku do pieczenia
200 mlmleka

Nadzienie:

6 szt.żóltek
2 op.budyniu waniliowego
4 łyżkimąki
15 łyżekcukru
1 lmleka
125 gmasła
125 gmargaryny
200 mlśmietany kremówki

Wierzch:

50 gwiórków kokosowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodaj 250 g cukru, wiórki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni a gdy ciasto już włożysz do piekarnika to zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz przez około 15 minut.
  2. Po upieczeniu ciasto wyjmij i polej gorący mlekiem.
  3. Żółtka, budyń waniliowy, mąkę, cukier i 200 ml mleka wymieszaj razem. 800 ml mleka doprowadź na małym ogniu do wrzenia, dodaj masę z żółtek i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia.
  4. Masło utrzyj z margaryną, stopniowo dodawaj masę z żółtek i 200 ml ubitej śmietany, Wymieszaj już tylko drewnianą łyżką.
  5. Ubity krem nałóż na ostygnięte ciasto, posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj