Luksusowe ciasto na pizzę jak z Włoch

Przepis Luksusowe ciasto na pizzę jak z Włoch
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To jest prawdopodobnie najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam. Muszę przyznać, że jest warta tych dwóch dni przygotowań. Nie wierzyłam, że kiedykolwiek upiekę w domu pizzę, którą pokocham. Ciasto było wręcz niewiarygodne - na krawędziach pięknie wyrośnięte a na środku cieniutkie. Prawdziwa pizza jak z Włoch. Jeśli masz w domu piec na drewno to koniecznie zapisz sobie ten przepis.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Starter:

300 mlwody
300 gmąki
6 gsuszonych drożdży
5 gmiodu

Ponadto:

700 gmąki
30 gsoli
10 goliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Starter przygotuj następująco - wszystko razem dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Otrzymasz płynne ciasto, które pozostaw na godzinę w pokojowej temperaturze. Po godzinie ciasto w pojemniku zakryj (najlepszy jest pojemnik z wieczkiem, które nie przepuszcza powietrza) i odstaw do lodówki. W lodówce starter będzie wyrastał 16-24 godzin. 
  2. Po wyrośnięciu startera dodaj wodę, wymieszaj, dodaj mąkę i rękoma wyrób gładkie ciasto. Mi ręczne wyrobienie ciasta zajęło około 15 minut. Ciasto powinno się ładnie oddzielać od stolnicy, nie powinno się kleić. Pod koniec mieszania dodaj oliwę, rozetrzyj ją po powierzchni i ciasto przełóż w taki sposób, aby je złapać na środku obiema rękoma i "rzucić" o stolnicę i przełożyć w kierunku do przodu. Najlepiej obejrzeć instrukcję video, którą my też się inspirowaliśmy. Tak "rzucaj" ciastem o stolnicę dopóki nie osiągniesz ładnej błyszczącej i gładkiej kuleczki, którą przełóż do miski. Miskę delikatnie posmaruj oliwą z oliwek. Zakryj wieczkiem (takim, żeby nie przepuszczało powietrza) i ciasto odstaw do lodówki na kolejne 16-24 godzin. 
  3. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto z miski - wystarczy odwrócić miskę i ciasto z niej samo wypadnie dzięki olejowi, którym miska jest posmarowana. Ciasta nie ugniataj, aby nie pozbyć się z niego powietrza. Delikatnie oderwij od ciasta kawałek i uformuj kilkę o wielkości 250 g i włóż je do pojemnika aby wyrosło. Wyrastanie zależy od temperatury w pomieszczeniu. Jeśli jest ciepło to wystarczy godzinka, jak jest chłodniej to może to trwać nawet dwie godziny.
  4. Następnie po wyrośnięciu poszczególnych kuleczek zacznij formować pizze. Pizzę formuj rękoma w ten sposób, że zaczynasz palcami naciskać od środka w stronę krawędzi. Brzegi pozostaw troszkę wyższe. Rękoma jeszcze ładnie rozciągnij, aby ciasto było na środku cienkie, posmaruj przecierem pomidorowym, daj składniki jakie lubisz i upiecz.
  5. Ja piekłam na kamieniu ale możesz też piec na blaszce. Piecz w maksymalnej temperaturze, we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Ja piekłam w temperaturze 250 stopni, z funkcją termoobiegu przez około 7 minut. 
  6. Instrukcję video, zgodnie z którą postępowaliśmy znajdziesz TU.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
19.9.2021, btm odpowiedz00

Ile tej wody w pkt 2?

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj