Luksusowe ciasto Mozarta

Przepis Luksusowe ciasto Mozarta

Dodał: NajKasia, 29.8.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli kochasz orzechy i czekoladę to to jest doskonała inspiracja na deser. Przygotuj luksusowe ciasto Mozarta. Oryginalny przepis był na mniejszą blaszkę, dlatego mam niższe ciasto. Im mniejszą blaszkę weźmiesz tym ciasto będzie ładniejsze, wyższe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.8.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.białek
200 gcukru pudru
200 gmielonych orzechów włoskich
4 łyżkimąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
szczyptasoli

Krem:

6 szt.żółtek
200 gcukru pudru
150 gmasła
200 ggorzkiej czekolady

Wierzch:

150 mlśmietany kremówki
1 łyżkacukru
1 łyżkamiodu
220 gczekolady
25 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i przygotuj blaszę o wymiarach 35 x 22 cm. Wysmaruj ją tłuszczem i posyp mąką.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj dopóki nie osiągniesz błyszczącej i sztywnej piany.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami i stopniowo drewnianą łyżką wymieszaj ją z pianą z białek.
  4. Ciasto włóż do wyższej blaszki i piecz przez około 20 minut. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw aby delikatnie ostygła. Żółtka z cukrem nad parą ubij na piankę i dodaj delikatnym strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Ubijaj jeszcze przez około 2 minuty a następnie odstaw z kąpieli wodnej i nalej na ciasto (ciasto włóż przedtem z powrotem do wyższej blaszki).
  6. Śmietanę kremówkę ogrzej, dodaj cukier i miód i rozpuść mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz masło i również rozpuść. Nałóż na krem czekoladowy i ładnie wygładź. Pozostaw aby stężało i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj