NajPrzepis.pl Luksusowe ciasto Mozarta
Luksusowe ciasto Mozarta
Przepis Luksusowe ciasto Mozarta
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeśli kochasz orzechy i czekoladę to to jest doskonała inspiracja na deser. Przygotuj luksusowe ciasto Mozarta. Oryginalny przepis był na mniejszą blaszkę, dlatego mam niższe ciasto. Im mniejszą blaszkę weźmiesz tym ciasto będzie ładniejsze, wyższe.

NajKasia    ·   29.8.2021

Luksusowe ciasto Mozarta

Jeśli kochasz orzechy i czekoladę to to jest doskonała inspiracja na deser. Przygotuj luksusowe ciasto Mozarta. Oryginalny przepis był na mniejszą blaszkę, dlatego mam niższe ciasto. Im mniejszą blaszkę weźmiesz tym ciasto będzie ładniejsze, wyższe.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
białek
200 g
cukru pudru
200 g
mielonych orzechów włoskich
4 łyżki
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Krem:

6 szt.
żółtek
200 g
cukru pudru
150 g
masła
200 g
gorzkiej czekolady

Wierzch:

150 ml
śmietany kremówki
1 łyżka
cukru
1 łyżka
miodu
220 g
czekolady
25 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i przygotuj blaszę o wymiarach 35 x 22 cm. Wysmaruj ją tłuszczem i posyp mąką.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj dopóki nie osiągniesz błyszczącej i sztywnej piany.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami i stopniowo drewnianą łyżką wymieszaj ją z pianą z białek.
  4. Ciasto włóż do wyższej blaszki i piecz przez około 20 minut. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw aby delikatnie ostygła. Żółtka z cukrem nad parą ubij na piankę i dodaj delikatnym strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Ubijaj jeszcze przez około 2 minuty a następnie odstaw z kąpieli wodnej i nalej na ciasto (ciasto włóż przedtem z powrotem do wyższej blaszki).
  6. Śmietanę kremówkę ogrzej, dodaj cukier i miód i rozpuść mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz masło i również rozpuść. Nałóż na krem czekoladowy i ładnie wygładź. Pozostaw aby stężało i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz