NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Luksusowe ciasto Mimoza
Luksusowe ciasto Mimoza
Przepis Luksusowe ciasto Mimoza
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.8.2022

Luksusowe ciasto Mimoza

Kruche ciasto i proste nadzienie z mleka. Dżem dodaje ciasto orzeźwiającego smaku. Doskonałe na uroczystości, imprezy albo po prostu jako dodatek do kawy.

35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

250 g
masła
120 g
cukru pudru
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
4
żółtka
4-5 łyżki
kwaśniej śmietany
500 g
mąki
skórka z cytryny

Krem:

1/2 l
mleka
5 łyżek
mąki
200 g
cukru pudru
200 g
masła
rum
dżem wiśniowy (lub podobny)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, odstaw je na chwilę.
  2. Ciasto rozwałkuj na cztery części, rozwałkuj na płaty o wymiarach 25x35 cm i piecz na papierze w temperaturze 170 stopni, dopóki nie będzie widać ciemniejszego koloru na krawędziach /około 7 min-10min/.
  3. Na krem zagotuj połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie wymieszaj mąkę i wlej do wrzącego mleka i gotuj dopóki nie zgęstnieje. Masło pozostaw aby zmiękło w temperaturze pokojowej, ubij na piankę. Ostygnięty krem przekładaj łyżka po łyżce do masła, zmiksuj na gładki krem. W zależności od preferencji smakowych możesz dodać małą ilość rumu.
  4. Możesz zacząć układać warstwy. Na pierwszy upieczony płat posmaruj dżem wiśniowy.
  5. Na dżemie połóż drugi płat ciasta, na który nałóż krem.
  6. Na kremie połóż trzeci płat ciasta, który również posmaruj dżemem wiśniowym. Połóż czwarty płat ciasta. Lekko dociśnij i odstaw na trochę, aby krem dobrze połączył się z ciastem.
  7. To delikatny tort, kombinacja chrupiącego ciasta, gotowanego białego kremu i dżemu wiśniowego. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz