Luksusowe ciasto Mimoza

Przepis Luksusowe ciasto Mimoza

Dodał: NajKasia, 3.8.2022

Kategorie: Sernik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kruche ciasto i proste nadzienie z mleka. Dżem dodaje ciasto orzeźwiającego smaku. Doskonałe na uroczystości, imprezy albo po prostu jako dodatek do kawy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.8.2022

Kategorie: Sernik, Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmasła
120 gcukru pudru
1/2 małego op.proszku do pieczenia
4żółtka
4-5 łyżkikwaśniej śmietany
500 gmąki
skórka z cytryny

Krem:

1/2 lmleka
5 łyżekmąki
200 gcukru pudru
200 gmasła
rum
dżem wiśniowy (lub podobny)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, odstaw je na chwilę.
  2. Ciasto rozwałkuj na cztery części, rozwałkuj na płaty o wymiarach 25x35 cm i piecz na papierze w temperaturze 170 stopni, dopóki nie będzie widać ciemniejszego koloru na krawędziach /około 7 min-10min/.
  3. Na krem zagotuj połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie wymieszaj mąkę i wlej do wrzącego mleka i gotuj dopóki nie zgęstnieje. Masło pozostaw aby zmiękło w temperaturze pokojowej, ubij na piankę. Ostygnięty krem przekładaj łyżka po łyżce do masła, zmiksuj na gładki krem. W zależności od preferencji smakowych możesz dodać małą ilość rumu.
  4. Możesz zacząć układać warstwy. Na pierwszy upieczony płat posmaruj dżem wiśniowy.
  5. Na dżemie połóż drugi płat ciasta, na który nałóż krem.
  6. Na kremie połóż trzeci płat ciasta, który również posmaruj dżemem wiśniowym. Połóż czwarty płat ciasta. Lekko dociśnij i odstaw na trochę, aby krem dobrze połączył się z ciastem.
  7. To delikatny tort, kombinacja chrupiącego ciasta, gotowanego białego kremu i dżemu wiśniowego. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj