Luksusowe ciasto Mimoza
Kruche ciasto i proste nadzienie z mleka. Dżem dodaje ciasto orzeźwiającego smaku. Doskonałe na uroczystości, imprezy albo po prostu jako dodatek do kawy.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
250 gmasła
120 gcukru pudru
1/2 małego op.proszku do pieczenia
4żółtka
4-5 łyżkikwaśniej śmietany
500 gmąki
skórka z cytryny
Krem:
1/2 lmleka
5 łyżekmąki
200 gcukru pudru
200 gmasła
rum
dżem wiśniowy (lub podobny)
- Ze wszystkich składników wyrób ciasto, odstaw je na chwilę.
- Ciasto rozwałkuj na cztery części, rozwałkuj na płaty o wymiarach 25x35 cm i piecz na papierze w temperaturze 170 stopni, dopóki nie będzie widać ciemniejszego koloru na krawędziach /około 7 min-10min/.
- Na krem zagotuj połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie wymieszaj mąkę i wlej do wrzącego mleka i gotuj dopóki nie zgęstnieje. Masło pozostaw aby zmiękło w temperaturze pokojowej, ubij na piankę. Ostygnięty krem przekładaj łyżka po łyżce do masła, zmiksuj na gładki krem. W zależności od preferencji smakowych możesz dodać małą ilość rumu.
- Możesz zacząć układać warstwy. Na pierwszy upieczony płat posmaruj dżem wiśniowy.
- Na dżemie połóż drugi płat ciasta, na który nałóż krem.
- Na kremie połóż trzeci płat ciasta, który również posmaruj dżemem wiśniowym. Połóż czwarty płat ciasta. Lekko dociśnij i odstaw na trochę, aby krem dobrze połączył się z ciastem.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Luxusní Mimóza řezy.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Luxusné Mimóza rezy.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Fruchtig leckere Kirsch-Creme-Schnitten an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Mimóza szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU