NajPrzepis.pl Luksusowe ciasto LAMBADA
Luksusowe ciasto LAMBADA
Przepis Luksusowe ciasto LAMBADA
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.1.2022

Luksusowe ciasto LAMBADA

Doskonałe ciasto pod nazwą LAMBADA. Chrupiące herbatniki na wierzchu, miękkie ciasto na dole i wierzch polany czekoladą. Pomarańczowe nadzienie nadaje ciastu świeży smak. Pyszne!

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
6 łyżek
mąki
6 łyżek
cukru

Nadzienie I .:

1 op.
cukru waniliowego
500 ml
mleka
3 łyżki
brązowego cukru
80 g
mąki kukurydzianej

Nadzienie II .:

800 ml
soku pomarańczowego
2 szt.
jajek
3 op.
budyniu waniliowego
4 łyżki
brązowego cukru

Ponadto będziemy potrzebować:

2 op.
herbatników
polewę czekoladową
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj mąkę. Białka ubij na sztywną pianę, którą ostrożnie wymieszaj z masą z żółtek.
  2. Tak przygotowane ciasto nałóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
  3. Do mleka dodaj cukier waniliowy, cukier brązowy a na koniec również mąkę kukurydzianą. Stale mieszając ugotuj gęstą masę. Jeszcze ciepłą masę ułóż na upieczonym płacie ciasta i pozostaw aby stężała.
  4. Sok pomarańczowy ogrzej, dodaj roztrzepane jajka z budyniem i cukrem. Ugotuj gęstą masę, którą wylej na biały krem. Na delikatnie ciepłą pomarańczową masę ułóż herbatniki bebe i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Wierzch polej rozpuszczoną czekoladą. Pokrój na ładne kawałki i podawaj. Smacznego!

Źródło: Coolinarika

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz