Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK

Przepis Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK

Dodał: NajKasia, 1.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli nie wiesz, co przygotować na imprezę jako słodki poczęstunek, to wypróbuj to luksusowe ciasto, które jest podobne do znanego pieska - dalmatyńczyka.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK

Dodał: NajKasia, 1.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Białe ciasto:

5 szt.białek
5 łyżekcukru
1 op.cukru waniliowego
5 łyżekmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
1,5 łyżkioleju

Ciemne ciasto:

5 szt.żółtek
5 łyżekcukru
1 op.cukru waniliowego
5 łyżekmąki
2 łyżkikakao
1,5 łyżkioleju
100 mlmleka
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Krem:

1 lmleka
3 op.budyniu czekoladowego
1 łyżkakakao
2 łyżkiskrobi kukurydzianej
6 łyżekcukru
1 op.cukru waniliowego
1-2 łyżkirumu
250 gmasła

Ponadto będziemy potrzebować:

1/2 lśmietany kremówki
czekoladę do starcia na tarce
250 mlmleka
5 łyżekcukru
1 op.cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 38x24 cm i dokładnie wysmaruj ją tłuszczem oraz wysyp mąką.
  2. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z olejem.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do otrzymania pianki i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na zmianę z olejem i mlekiem.
  4. Tak przygotowane ciasta nakładaj zyg-zakiem na blaszkę. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij i zalej je przygotowanym mlekiem - 250 ml mleka delikatnie podgrzej i dodaj 5 łyżek cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego.
  5. Przygotuj krem. Do mleka dodaj budynie czekoladowe, kakao, skrobię kukurydzianą i dokładnie utrzyj, aby nie było grudek. Podgrzej na ogniu, dodaj cukier i cukier waniliowy i ugotuj gęsty budyń. Masło utrzyj do otrzymania pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń a na koniec również rum. Przygotowane nadzienie nałóż na upieczone ciasto.
  6. Na wierzch nałóż bitą śmietanę, którą ubij na sztywno. Ozdób startą czekoladą i pozostaw w lodówce aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj