NajPrzepis.pl Desery Kołacze Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK
Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK
Przepis Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK

Jeśli nie wiesz, co przygotować na imprezę jako słodki poczęstunek, to wypróbuj to luksusowe ciasto, które jest podobne do znanego pieska - dalmatyńczyka.

NajKasia    ·   1.2.2022

Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK

Jeśli nie wiesz, co przygotować na imprezę jako słodki poczęstunek, to wypróbuj to luksusowe ciasto, które jest podobne do znanego pieska - dalmatyńczyka.

30 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Białe ciasto:

5 szt.
białek
5 łyżek
cukru
1 op.
cukru waniliowego
5 łyżek
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
1,5 łyżki
oleju

Ciemne ciasto:

5 szt.
żółtek
5 łyżek
cukru
1 op.
cukru waniliowego
5 łyżek
mąki
2 łyżki
kakao
1,5 łyżki
oleju
100 ml
mleka
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Krem:

1 l
mleka
3 op.
budyniu czekoladowego
1 łyżka
kakao
2 łyżki
skrobi kukurydzianej
6 łyżek
cukru
1 op.
cukru waniliowego
1-2 łyżki
rumu
250 g
masła

Ponadto będziemy potrzebować:

1/2 l
śmietany kremówki
czekoladę do starcia na tarce
250 ml
mleka
5 łyżek
cukru
1 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 38x24 cm i dokładnie wysmaruj ją tłuszczem oraz wysyp mąką.
  2. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z olejem.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do otrzymania pianki i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na zmianę z olejem i mlekiem.
  4. Tak przygotowane ciasta nakładaj zyg-zakiem na blaszkę. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij i zalej je przygotowanym mlekiem - 250 ml mleka delikatnie podgrzej i dodaj 5 łyżek cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego.
  5. Przygotuj krem. Do mleka dodaj budynie czekoladowe, kakao, skrobię kukurydzianą i dokładnie utrzyj, aby nie było grudek. Podgrzej na ogniu, dodaj cukier i cukier waniliowy i ugotuj gęsty budyń. Masło utrzyj do otrzymania pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń a na koniec również rum. Przygotowane nadzienie nałóż na upieczone ciasto.
  6. Na wierzch nałóż bitą śmietanę, którą ubij na sztywno. Ozdób startą czekoladą i pozostaw w lodówce aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz