NajPrzepis.pl Desery Kołacze Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK
Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK
Przepis Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK
NajKasia    ·   1.2.2022

Luksusowe ciasto DALMATYŃCZYK

Jeśli nie wiesz, co przygotować na imprezę jako słodki poczęstunek, to wypróbuj to luksusowe ciasto, które jest podobne do znanego pieska - dalmatyńczyka.

30 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie

NAJLEPSZE PRZEPISY

Składniki

Białe ciasto:

5 szt.
białek
5 łyżek
cukru
1 op.
cukru waniliowego
5 łyżek
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
1,5 łyżki
oleju

Ciemne ciasto:

5 szt.
żółtek
5 łyżek
cukru
1 op.
cukru waniliowego
5 łyżek
mąki
2 łyżki
kakao
1,5 łyżki
oleju
100 ml
mleka
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Krem:

1 l
mleka
3 op.
budyniu czekoladowego
1 łyżka
kakao
2 łyżki
skrobi kukurydzianej
6 łyżek
cukru
1 op.
cukru waniliowego
1-2 łyżki
rumu
250 g
masła

Ponadto będziemy potrzebować:

1/2 l
śmietany kremówki
czekoladę do starcia na tarce
250 ml
mleka
5 łyżek
cukru
1 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 38x24 cm i dokładnie wysmaruj ją tłuszczem oraz wysyp mąką.
  2. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z olejem.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do otrzymania pianki i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na zmianę z olejem i mlekiem.
  4. Tak przygotowane ciasta nakładaj zyg-zakiem na blaszkę. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij i zalej je przygotowanym mlekiem - 250 ml mleka delikatnie podgrzej i dodaj 5 łyżek cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego.
  5. Przygotuj krem. Do mleka dodaj budynie czekoladowe, kakao, skrobię kukurydzianą i dokładnie utrzyj, aby nie było grudek. Podgrzej na ogniu, dodaj cukier i cukier waniliowy i ugotuj gęsty budyń. Masło utrzyj do otrzymania pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń a na koniec również rum. Przygotowane nadzienie nałóż na upieczone ciasto.
  6. Na wierzch nałóż bitą śmietanę, którą ubij na sztywno. Ozdób startą czekoladą i pozostaw w lodówce aby stężało.

Video degustacje

Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz

Zbiór przepisów

Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu

Więcej zbiorów
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz

Najnowsze przepisy

Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny

Więcej przepisów