SKŁADNIKI
Białe ciasto:
5 szt.białek
5 łyżekcukru
1 op.cukru waniliowego
5 łyżekmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
1,5 łyżkioleju
Ciemne ciasto:
5 szt.żółtek
5 łyżekcukru
1 op.cukru waniliowego
5 łyżekmąki
2 łyżkikakao
1,5 łyżkioleju
100 mlmleka
1/2 małego op.proszku do pieczenia
Krem:
1 lmleka
3 op.budyniu czekoladowego
1 łyżkakakao
2 łyżkiskrobi kukurydzianej
6 łyżekcukru
1 op.cukru waniliowego
1-2 łyżkirumu
250 gmasła
Ponadto będziemy potrzebować:
1/2 lśmietany kremówki
czekoladę do starcia na tarce
250 mlmleka
5 łyżekcukru
1 op.cukru waniliowego
- Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 38x24 cm i dokładnie wysmaruj ją tłuszczem oraz wysyp mąką.
- Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z olejem.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do otrzymania pianki i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na zmianę z olejem i mlekiem.
- Tak przygotowane ciasta nakładaj zyg-zakiem na blaszkę. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij i zalej je przygotowanym mlekiem - 250 ml mleka delikatnie podgrzej i dodaj 5 łyżek cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego.
- Przygotuj krem. Do mleka dodaj budynie czekoladowe, kakao, skrobię kukurydzianą i dokładnie utrzyj, aby nie było grudek. Podgrzej na ogniu, dodaj cukier i cukier waniliowy i ugotuj gęsty budyń. Masło utrzyj do otrzymania pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń a na koniec również rum. Przygotowane nadzienie nałóż na upieczone ciasto.
- Na wierzch nałóż bitą śmietanę, którą ubij na sztywno. Ozdób startą czekoladą i pozostaw w lodówce aby stężało.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Luxusní zákusek DALMATIN.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Luxusný zákusok DALMATINEC.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Leckere Dalmatiner Schnitten an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Luxus dalmata szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU