Łopatka po bratysławsku z makaronem

Przepis Łopatka po bratysławsku z makaronem

Dodał: NajKasia, 21.6.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Na zewnątrz nadal upały więc chciałam moim chłopakom sprawić trochę przyjemności chociaż na talerzu... :-) A Ty co dziś robiłaś na obiad? Oczywiście dodatki możesz wybrać takie jakie sama lubisz najbardziej, nam w domu najbardziej smakuje makaron kolanka. Z sosem to jest po prostu niebo w gębie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 21.6.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

około 800 głopatki wieprzowej (w plastrach)
2 szt.średniej wielkości cebuli (drobno pokrojonej)
2 łyżkiprzecieru pomidorowego
1 woreczekmrożonej baby marchewki
1/2 woreczkamrożonego groszku
1 szt.świeży korzeń pietruszki (pokrojony w kostkę)
2 szt.duże ogórki konserwowe
około 750 mlwywaru mięsnego
sok z połówki cytryny
200 mlmleka
100 mlśmietany kremówki
woda
mąka
sól
mielony czarny pieprz
olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso rozbij tłuczkiem, posól i popieprz z obu stron.
  2. Tak przygotowane plastry mięsa szybko obsmaż na oleju, wyjmij i połóż na dnie szybkowaru. W wytopionym tłuszczu podsmaż cebulkę, zalej odrobiną wody, wymieszaj i polej tym mięso. Dodaj przecier pomidorowy i sól, zalej to wywarem aby mięso było całkowicie zanurzone, zamknij garnek i duś przez około 40 minut.
  3. Następnie wyjmij mięso, wsyp pietruszkę i gotuj przez około 5 minut. Dodaj marchew i ogórki i znów przez chwilę gotuj, na końcu wsyp groszek, wlej sok z cytryny i zasmażkę z zimnej wody z odrobiną mąki i gotuj przez około 10 minut.
  4. W tej fazie dopraw solą i pieprzem, rozcieńcz delikatnie mlekiem i dodaj śmietanę, włóż mięso z powrotem i podgrzej.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj