NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Łopatka po bratysławsku z makaronem
Łopatka po bratysławsku z makaronem
Przepis Łopatka po bratysławsku z makaronem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.6.2021

Łopatka po bratysławsku z makaronem

Na zewnątrz nadal upały więc chciałam moim chłopakom sprawić trochę przyjemności chociaż na talerzu... :-) A Ty co dziś robiłaś na obiad? Oczywiście dodatki możesz wybrać takie jakie sama lubisz najbardziej, nam w domu najbardziej smakuje makaron kolanka. Z sosem to jest po prostu niebo w gębie.

Składniki
około 800 g
łopatki wieprzowej (w plastrach)
2 szt.
średniej wielkości cebuli (drobno pokrojonej)
2 łyżki
przecieru pomidorowego
1 woreczek
mrożonej baby marchewki
1/2 woreczka
mrożonego groszku
1 szt.
świeży korzeń pietruszki (pokrojony w kostkę)
2 szt.
duże ogórki konserwowe
około 750 ml
wywaru mięsnego
sok z połówki cytryny
200 ml
mleka
100 ml
śmietany kremówki
woda
mąka
sól
mielony czarny pieprz
olej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso rozbij tłuczkiem, posól i popieprz z obu stron.
  2. Tak przygotowane plastry mięsa szybko obsmaż na oleju, wyjmij i połóż na dnie szybkowaru. W wytopionym tłuszczu podsmaż cebulkę, zalej odrobiną wody, wymieszaj i polej tym mięso. Dodaj przecier pomidorowy i sól, zalej to wywarem aby mięso było całkowicie zanurzone, zamknij garnek i duś przez około 40 minut.
  3. Następnie wyjmij mięso, wsyp pietruszkę i gotuj przez około 5 minut. Dodaj marchew i ogórki i znów przez chwilę gotuj, na końcu wsyp groszek, wlej sok z cytryny i zasmażkę z zimnej wody z odrobiną mąki i gotuj przez około 10 minut.
  4. W tej fazie dopraw solą i pieprzem, rozcieńcz delikatnie mlekiem i dodaj śmietanę, włóż mięso z powrotem i podgrzej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz