Lodowe świąteczne ciasto ESKIMO z polewą czekoladową

Przepis Lodowe świąteczne ciasto ESKIMO z polewą czekoladową
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Z odpowiednim wyprzedzeniem zaczęłam wypróbowywać przepisy aby wiedzieć, co upiec na święta. W Internecie odkryłam ten przepis, który odrobinę zmodyfikowałam według własnych wyobrażeń i był naprawdę świetny. Jeśli ciasto z kremem na Boże Narodzenie to koniecznie to.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

200 gcukru pudru
200 gmąki
120 gmielonych orzechów włoskich
7 łyżekugotowanej kawy
4 szt.jajek
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Krem:

200 gmasła
200 gcukru pudru
1 szt.żółtko
1 małe op.cukru waniliowego

Ponadto:

250 mlmleka
3 łyżekmąki

Polewa:

100 gczekolady
100 g100%-owego tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto:
    Żółtka oddziel od białek. Białka zmiksuj na sztywną pianę i odstaw na bok. W drugiej misce zmiksuj żółtka z cukrem na piankę, stopniowo dodawaj kawę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Na koniec ostrożnie wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  2. Przygotowane ciasto daj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  3. Krem:
    Z mleka i mąki ugotuj gęstą kaszę, którą pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem do osiągnięcia pianki. Stopniowo dodawaj ostygniętą kaszę z mąki i mleka.
  4. Polewa:
    Połącz czekoladę z tłuszczem w kąpieli wodnej.
  5. Ja z ciasta wykrawałam kółeczka, które polewałam czekoladą i ozdabiałam orzeszkami ale oczywiście wcale nie musisz wykrawać kółeczek, możesz ciasto pokroić zwyczajnie na kawałki.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj