NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka bez pieczenia Lizaki z ciasta czyli cake pops bez pieczenia
Lizaki z ciasta czyli cake pops bez pieczenia
Przepis Lizaki z ciasta czyli cake pops bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Lizaki z ciasta czyli cake pops przygotowuję już od kliku lat i gdziekolwiek je przyniosę to zawsze odnoszą ogromny sukces. Zaskakująco często są bardziej popularne wśród dorosłych niż wśród dzieci :) Jeśli słyszysz o nich po raz pierwszy to wyjaśnię że jest to mały kawałek tortu na patyczku, które zwykle przygotowuje się z wcześniej upieczonego spodu tortowego i różnych kremów. Ja tym razem spróbowałam również wersji zupełnie bez pieczenia i teraz mam ogromny dylemat, która z nich smakuje mi bardziej.

NajKasia    ·   26.11.2021

Lizaki z ciasta czyli cake pops bez pieczenia

Lizaki z ciasta czyli cake pops przygotowuję już od kliku lat i gdziekolwiek je przyniosę to zawsze odnoszą ogromny sukces. Zaskakująco często są bardziej popularne wśród dorosłych niż wśród dzieci :) Jeśli słyszysz o nich po raz pierwszy to wyjaśnię że jest to mały kawałek tortu na patyczku, które zwykle przygotowuje się z wcześniej upieczonego spodu tortowego i różnych kremów. Ja tym razem spróbowałam również wersji zupełnie bez pieczenia i teraz mam ogromny dylemat, która z nich smakuje mi bardziej.

Składniki
160 g
biszkoptów
70 g
orzechów włoskich
2 łyżki
kakao
szczypta
cynamonu
80 g
masła
3-4 łyżki
rumu
cukier puder

Dokończenie lizaków:

około 150 g
białej czekolady
około 150 g
gorzkiej czekolady
ozdoby z cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cake pops czyli lizaki z ciasta są coraz popularniejsze więc polecam Wam kupno formy do ich zrobienia i wypróbowania tego świetnego deseru, który cieszy się ogromną popularnością :)
  2. Biszkopty i orzechy zmiksuj razem, na koniec dodaj kakao i cynamon. Mieszankę przesyp do miski, dodaj pokrojone na kawałki miękkie masło i rum.
  3. Rękoma wyrób delikatne i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej rumu lub zmiksowanych biszkoptów. Jeśli ciasto wydaje Ci się mało słodkie to możesz dodać trochę cukru choć moim zdaniem jest to zbyteczne.
  4. Ciasto daj na chwilę do lodówki aby stężało, będzie się z nim lepiej pracować.
  5. Do zrobienia lizaków użyj formy do cake pops np. marki Tescoma. 
  6. Do miski daj trochę cukru pudru, w którym lekko obtaczaj kawałki ciasta. Wtedy łatwiej będzie wyjąć lizaki z formy. Weź kawałek ciasta odpowiedniej wielkości i rękoma uformuj kształt zbliżony do formy. Lekko obtocz w cukrze pudrze i do środka włóż patyczek stroną, na której jest oczko. To oczko to, swoją drogą, świetna rzecz bo dzięli niemu lizak zostaje na górze i nie zjeżdża z biegiem czasu w dół :)
  7. Ciasto z patyczkiem włóż do formy, dociśnij a potem ostrożnie wyjmij z niej gotowy pop cake. Nie ciągnij za mocno za patyczek, raczej wyciśnij ciasto z formy. Wbij patyczek w podstawkę i kontynuuj pracę z resztą ciasta. Lizaki z ciasta daj do lodówki aby porządnie stwardniały, nawet do następnego dnia.
  8. Ilość czekolady jest tylko orientacyjna, możesz również użyć tylko jednego rodzaju. Weź pod uwagę, że lepiej rozpuszcza się większą ilość niż tylko kilka gramów a pozostałą czekoladę możesz zostawić i użyć później. Czekoladę posiekaj lub użyj tej w płatkach. Około 2/3 czekolady daj do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Wyjmij z kąpieli wodnej i dodaj pozostałą jedną trzecią czekolady. Mieszaj aż zupełnie się rozpuści i ostygnie.
  9. Polecam przelać czekoladę do czystej (zimnej) miski, dzięki temu szybciej ostygnie. Dla pop cakes istotna jest właściwa temperatura czekolady, która powinna wynosić około 28 stopni dla gorzkiej czekolady i około 30 stopni dla białej. Miej pod ręką ozdoby z cukru i stojak na gotowe lizaki.
  10. Gdy czekolada ma odpowiednią temperaturę zamocz w niej cały lizak. Poczekaj chwilkę aż obcieknie, ewentualnie lekko nim porusz aby nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada zacznie lekko zasychać (stawać się matowa) ozdób cukrowymi dekoracjami i włóż na stojaczek. W ten sam sposób kontynuuj pracę ze wszystkimi lizakami. 
  11. Obu rodzajów czekolady używaj stopniowo, nie rozpuszczaj obu na raz. Jeśli chcesz to możesz jeden lizak z ciasta zamoczyć w obu rodzajach czekolady. Podwójna czekolada na cake pops jest świetna :)
    Lizaki przechowuj w chłodnym miejscu, przed podaniem pozostaw na kilka minut w pokojowej temperaturze. Trwałość jest podobna jak w przypadku innych słodkości bez pieczenia.

Mój blog: Víkendové pečení 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz