NajPrzepis.pl Desery Babki Leniwa babka na blasze dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu
Leniwa babka na blasze dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu
Przepis Leniwa babka na blasze dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.10.2022

Leniwa babka na blasze dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu

Niedzielna słodka przyjemność - leniwa babka na blasze. Jeśli nie potrafisz wyjąć ciasta z formy, polecam wypróbować ten przepis na leniwą babkę. Ciasto jest fantastyczne, bardzo delikatne, a na wierzchu można ułożyć różne owoce, w zależności od upodobań. Ja wybrałam jabłka, choć już piekłam to ciasto z gruszkami i truskawkami. Już po godzinie nie było śladu po leniwej babce.

15 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
Blacha - 20x30 cm
Szklanka - 200 ml
5 szt.
jaj
1 szklanka
cukru gruboziarnistego
1 szklanka
oleju
2 a 1/2 szklanki
mąki tortowej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
owoce
do smaku
aromat wamiliowy
do smaku
cukier puder
do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
  2. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Można też dodać aromat waniliowy.
  3. Przygotowane ciasto wlewamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blachę, wygładzamy, a na wierzchu kładziemy owoce.
  4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 30 minut.
  5. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
AsiaPelasia    ·   25.10.2022   ·   Odpowiedzieć   ·  

Jajka ubijamy czyli białka? A co z żółtkami??

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz