Lekko pikantna pasta ze skwarkami

Przepis Lekko pikantna pasta ze skwarkami

Dodał: NajKasia, 3.1.2021

Kategorie: Pasty do smarowania, Pasta ze skwarkami

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Topiliśmy smalec, a już dawno nie jedliśmy pasty ze skwarków. Może będzie na śniadanie, na dziś, jutro i na tydzień. Może trochę przesadziłam, że na cały tydzień. Zwykle taka ilość jest wstanie ostać się w lodówce przez kilka dni, ale na pewno nie cały tydzień. Zatem zrobiłam ją z podwójnej dawki. Pasta jest pyszna, nie bez kozery nasze babcie wiedziały, co jest dobre dla naszych kubków smakowych.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.1.2021

Kategorie: Pasty do smarowania, Pasta ze skwarkami

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

75 dkgskwarki
4 szt.jajka na twardo
1 sztmałe leczo 300 ml
2 łyżeczkiwegeta
2 sztmałych, okrągłych ostrych papryczek Chilli (np. Cherry Chilli, tj. Chilli wiśniowe/czereśniowe)
2 sztpapryka czerwona lepsza jest ta świeża, ale może być również ugotowana
2 ząbkiczosnek
według uznaniasól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystko delikatnie zblenduj w mikserze na gładką masę, napełnij nią słoiki i od momentu wrzenia sterylizuj przez 30 minut. Woda powinna lekko bulgotać.
  2. Pozostaw w wodzie do ostygnięcia, wyjmij i przechowywuj w lodówce.
  3. Z jednej dawki wychodzi 5 słoików od majonezu.
  4. Ewentualnie, jeśli wiesz, że zjesz pastę wcześniej, możesz pominąć etap sterylizacji. Świeża masa powinna wytrzymać w lodówce przez tydzień.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj