NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Legendarny jabłecznik naszych babć
Legendarny jabłecznik naszych babć
Przepis Legendarny jabłecznik naszych babć
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.6.2021

Legendarny jabłecznik naszych babć

Prosty a przede wszystkim bardzo tradycyjny przepis na jabłecznik, który nigdy nie rozczaruje żadnego smakosza. Kocham tradycyjne przepisy, które mają swoją przeszłość. Ten przepis dała mi jeszcze moja mama. Ja go odrobinę zmodyfikowałam i do ciasta dodaję zamiast mleka białe wino, którego jest tam co prawda mało, ale gdzieś kiedyś czytałam że białe wino sprawia że ciasto jest o wiele delikatniejsze. I to jest prawda.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
100 g
cukru pudru
250 g
masła
2 szt.
jajek
2 - 3 łyżki
białego wina
1 małe op.
proszku do pieczenia (12g)

Nadzienie jabłkowe:

1 - 1,2 kg
obranych startych jabłek
1 op.
budyniu waniliowego (37 g)
100 g
cukru (lub według preferencji smakowych)
szczypta
cynamonu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce rękoma wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Jeśli nie uda Ci się z nich wyrobić ciasta możesz dodać jeszcze trochę wina. Zrobione ciasto pozostaw na chwilę aby się schłodziło, wystarczy na czas przygotowywania nadzienia jabłkowego.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, sok pozostaw. Starte jabłka wymieszaj z budyniem w proszku, cukrem i szczyptą cynamonu.
  3. Ciasto przełóż na wysypaną mąką stolnicę i podziel na dwie takie same części. Jedną połowę ciasta rozwałkuj do wymiarów blaszki i za pomocą wałeczka przenieś na posmarowaną blaszkę tak, aby ciasto było na krawędziach blaszki uniesione do góry. Na ciasto nałóż nadzienie jabłkowe i wygładź łyżką lub szpatułką.
  4. Rozwałkuj drugie ciasto, za pomocą wałeczka przenieś je i połóż na jabłkach. Wystające ciasto odkrój na brzegach. Wierzch ciasta nakłuj widelcem i upiec ciasto. Ja piekłam 30 minut w temperaturze 180 ° (każdy piekarnik piecze inaczej, kieruj się swoim piekarnikiem). Krój dopiero jak całkowicie ostygnie a na talerzach delikatnie posyp cukrem. Na drugi dzień ciasto jest chyba nawet lepsze niż bezpośrednio po upieczeniu.
  5. Uwaga: Jeśli masz kwaśne jabłka, możesz do nadzienia dodać więcej cukru. To ciasto piekę na mniejszej blaszce, wymiary 25 x 35 cm wysokość 5 cm.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz