Langosze ze śmietany

Przepis Langosze ze śmietany

Dodał: NajKasia, 31.10.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste i szybkie langosze...

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 31.10.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

1 szt.jajko
200 gśmietany 18%
300 mlwody lub mleka
1 łyżeczka czubatasoli
1 łyżeczkacukru
700-750 gmąki
1 kostkadrożdży (42g)
olej do smażenia
pasta czosnkowa do posmarowania (czosnek + sól + woda)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wyrób dość gęste ciasto. Ja robiłam to w maszynie do chleba. Najpierw dałam jajka, śmietanę, wodę (mleko) i sól, następnie 700 g mąki a na wierzch dałam rozdrobnione drożdże. Gdy maszyna do chleba zaczęła mieszać dosypałam mąkę według potrzeb. Ilość mąki zależy od wielkości jajek i od gęstości śmietany, jeśli masz rzadszą śmietanę musisz dać więcej mąki. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie to ze 100 ml letniego mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrób zaczyn.
  2. Ciasto pozostaw aby dobrze wyrosło. Wyrośnięte ciasto daj na stolnicę, podziel na 8 części o tej samej wielkości, z każdego zrób bochenek i przykryj ściereczką na stolnicy na co najmniej 30 min. aby jeszcze wyrosło.
  3. Następnie każdy kawałek rozgnieć rękoma, delikatnie rozciągaj od środka do kształtu okrągłego langosza i pozostaw aby znowu chwilę wyrastało  (na środku powinno być nieco cieńsze niż na krawędziach). Tak przygotuj wszystkie, aby później nie tracić już czasu podczas smażenia. Smaż na 3 - 4 cm warstwie oleju w głębokiej patelni aż będą jasno brązowe z obu stron. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  4. Najlepsze są ciepłe, posmarowane pastą czosnkową. Jeśli pozwolisz im dobrze wyrosnąć, langosze będą dość duże i grube (takie mają być). Jeśli chcesz mieć mniejsze porcje to podziel ciasto na więcej kawałków.
  5. Pastę czosnkową zrób w ten sposób, że wyciśnij 4 -6 ząbków czosnku do szklanki, dodaj łyżeczkę soli i trochę wody, mieszaj dopóki sól się nie rozpuści. Następnie każdy może posmarować swój langosz według własnych preferencji smakowych.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj