Langosze z ciasta ziemniaczanego

Przepis Langosze z ciasta ziemniaczanego

Dodał: NajKasia, 8.4.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Langosze były na wierzchu doskonale chrupiące a w środku wspaniale miękkie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.4.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
200 gugotowanych ziemniaków
150 mlletniej wody
30 gdrożdży
150 mlmleka
1 łyżkacukru
1 łyżeczkasoli

Do dokończenia:

według potrzebolej do smażenia
do smakuketchup, ser, czosnek, sos tatarski

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W letnim mleku rozmieszaj drożdże, cukier i trochę mąki i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj mąkę, zaczyn, sól, wodę i wyrób gładkie ciasto. Lekko je poprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na około 12 kawałków, każdy kawałek rozwałkuj na placek i pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Smaż na rozgrzanym oleju.
  4. Podawaj w zależności od preferencji smakowych - z czosnkiem, ketchupem, serem lub sosem tatarskim. Można jeść również na słodko - powidła, marmolada, twaróg, bita śmietana.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj