NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Langosze z ciasta ziemniaczanego
Langosze z ciasta ziemniaczanego
Przepis Langosze z ciasta ziemniaczanego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.4.2021

Langosze z ciasta ziemniaczanego

Langosze były na wierzchu doskonale chrupiące a w środku wspaniale miękkie.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
200 g
ugotowanych ziemniaków
150 ml
letniej wody
30 g
drożdży
150 ml
mleka
1 łyżka
cukru
1 łyżeczka
soli

Do dokończenia:

według potrzeb
olej do smażenia
do smaku
ketchup, ser, czosnek, sos tatarski
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W letnim mleku rozmieszaj drożdże, cukier i trochę mąki i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj mąkę, zaczyn, sól, wodę i wyrób gładkie ciasto. Lekko je poprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na około 12 kawałków, każdy kawałek rozwałkuj na placek i pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Smaż na rozgrzanym oleju.
  4. Podawaj w zależności od preferencji smakowych - z czosnkiem, ketchupem, serem lub sosem tatarskim. Można jeść również na słodko - powidła, marmolada, twaróg, bita śmietana.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz