NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Langosz bez jajka. Ciasto miękkie jak pajęcza sieć a w lodówce wytrzyma tydzień.
Langosz bez jajka. Ciasto miękkie jak pajęcza sieć a w lodówce wytrzyma tydzień.
Przepis Langosz bez jajka. Ciasto miękkie jak pajęcza sieć a w lodówce wytrzyma tydzień.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Po raz pierwszy spróbowałam zrobić to ciasto, które pozostawia się do wyrośnięcia w woreczku foliowym w lodówce. Ciasto wytrzyma w lodówce nawet cały tydzień więc z tego samego ciasta możesz smażyć langosze w poniedziałek i w sobotę.

NajKasia    ·   1.4.2021

Langosz bez jajka. Ciasto miękkie jak pajęcza sieć a w lodówce wytrzyma tydzień.

Po raz pierwszy spróbowałam zrobić to ciasto, które pozostawia się do wyrośnięcia w woreczku foliowym w lodówce. Ciasto wytrzyma w lodówce nawet cały tydzień więc z tego samego ciasta możesz smażyć langosze w poniedziałek i w sobotę.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
500 ml
mleka
250 g
śmietany
1 kg
mąki
30 g
świeżych drożdży
2 łyżeczki
soli
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. W mleku wymieszaj drożdże, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto.
  2. Gotowe wyrobione ciasto przełóż do woreczka foliowego i zawiąż. Odłóż do lodówki i pozostaw do następnego dnia do wyrośnięcia. Użyj większego woreczka, aby nie doszło do sytuacji, że ciasto wyrośnie tak bardzo, że woreczek pęknie.
  3. Następnego dnia bierz z ciasta mniejsze kawałki, z których zrób kształt langosza i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron aż osiągną złoty kolor.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz