Langosz bez jajka. Ciasto miękkie jak pajęcza sieć a w lodówce wytrzyma tydzień.

Przepis Langosz bez jajka. Ciasto miękkie jak pajęcza sieć a w lodówce wytrzyma tydzień.

Dodał: NajKasia, 1.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Po raz pierwszy spróbowałam zrobić to ciasto, które pozostawia się do wyrośnięcia w woreczku foliowym w lodówce. Ciasto wytrzyma w lodówce nawet cały tydzień więc z tego samego ciasta możesz smażyć langosze w poniedziałek i w sobotę.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.4.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

500 mlmleka
250 gśmietany
1 kgmąki
30 gświeżych drożdży
2 łyżeczkisoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W mleku wymieszaj drożdże, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto.
  2. Gotowe wyrobione ciasto przełóż do woreczka foliowego i zawiąż. Odłóż do lodówki i pozostaw do następnego dnia do wyrośnięcia. Użyj większego woreczka, aby nie doszło do sytuacji, że ciasto wyrośnie tak bardzo, że woreczek pęknie.
  3. Następnego dnia bierz z ciasta mniejsze kawałki, z których zrób kształt langosza i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron aż osiągną złoty kolor.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj