NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Kurczak z kapustą
Kurczak z kapustą
Przepis Kurczak z kapustą

Mięso w tygodniu musi być. Niektórzy taki obiad gotują tylko w weekend, w niedzielę, ale ja po prostu muszę mieć mięso do jedzenia również w tygodniu. Czwartki z kurczakiem z kapustą to po prostu niebo w gębie. Zawsze gotuję tyle, żeby starczyło na dwa dni bo mieć tak pyszne jedzenie tylko jeden dzień to za mało. Do tego podaję kluski ziemniaczane, ale robiłam to również z klasycznymi knedlikami drożdżowymi lub ziemniaczanymi.

NajKasia    ·   28.4.2023

Kurczak z kapustą

Mięso w tygodniu musi być. Niektórzy taki obiad gotują tylko w weekend, w niedzielę, ale ja po prostu muszę mieć mięso do jedzenia również w tygodniu. Czwartki z kurczakiem z kapustą to po prostu niebo w gębie. Zawsze gotuję tyle, żeby starczyło na dwa dni bo mieć tak pyszne jedzenie tylko jeden dzień to za mało. Do tego podaję kluski ziemniaczane, ale robiłam to również z klasycznymi knedlikami drożdżowymi lub ziemniaczanymi.

Składniki

Podstawa:

2 szt.
ćwiartki z kurczaka
do smaku
sól, kminek, słodka mielona papryka
2 łyżki
oleju

Kapusta:

500 g
kapusty kiszonej
2 pęta
kiełbasy węgierskiej
1 szt.
cebula
1 - 2 łyżki
cukru
1 łyżka
smalcu
2 szt.
listek laurowy
3 ziarna
ziela angielskiego
1 szt.
jabłko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ćwiartki z kurczaka przekrój na pół, posyp solą, kminkiem i papryką. Polej olejem i dokładnie wetrzyj to w mięso.
  2. W garnku rozpuść smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz cukier i pozostaw aby się trochę skarmelizowało.
  3. Dodaj kapustę, pokrojone w kostkę jabłko ze skórką bez ogryzka oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Do smaku posól, ewentualnie posłódź.
  4. Naczynie żaroodporne lekko posmaruj olejem, na dno daj kapustę, na niej połóż mięso, podlej około 100 ml vody, przykruj pokrywką i w piwkarniki w temperaturze 200 stopni piecz przez godzinę. Następnie odkryj i piecz jeszcze chwilkę aż nabierze kolorów.
  5. Podawaj np. z kluskami ziemniaczanymi. Przepis na kluski ziemniaczane zjadziesz tu: Kluski ziemniaczane

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz