NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Kurczak soté w stylu meksykańskim z grillowaną marchewką
Kurczak soté w stylu meksykańskim z grillowaną marchewką
Przepis Kurczak soté w stylu meksykańskim z grillowaną marchewką
NajKasia    ·   5.1.2021

Kurczak soté w stylu meksykańskim z grillowaną marchewką

Zdrowsza wersja smacznego obiadu. Wypróbuj frytki z marchewki, są luksusowe

Składniki
500 g
piersi z kurczaka
1 szt.
cebula
kubek
czerwonej fasoli
kubek
mrożonej kukurydzy
1 szt.
papryczki chilli (jalapeňos)
1 łyżeczka
oregano
2 szt.
średniej wielkości marchewek
olej kokosowy
zioła prowansalskie/przyprawa do grilla
przecier pomidorowy
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałeczki, podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodaj mięso i podpiecz je aż osiągnie biały kolor, dodaj fasolę (czerwoną fasolę wcześniej namocz i ugotuj aż będzie miękka, albo możesz również użyć fasolki z puszki), i kukurydzę, dopraw solą, mielonym pieprzem, papryczką chilli (ja używam drobno pokrojonej jalapeňos, którą uprawiam w domu), przecier pomidorowy (ten najmniejszy w puszce lub domowy), 1 łyżeczkę oregano, wszystko uduś aż będzie miękkie.
  2. Marchew: wymytą marchew pokrój na frytki, ugotuj ją "wstępnie" na parze aby była miękka (około 15 min.). Następnie dodaj na patelnię trochę oleju kokosowego i grilluj.
  3. Bezpośrednio przed końcem posyp ziołami prowansalskimi lub przyprawą do grilla.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz