Kurczak soté w stylu meksykańskim z grillowaną marchewką

Dodał: NajKasia, 5.1.2021
Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Zdrowe przepisy, Fitness, Obiad, Pora dnia
Zdrowsza wersja smacznego obiadu. Wypróbuj frytki z marchewki, są luksusowe
Dodał: NajKasia, 5.1.2021
Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Zdrowe przepisy, Fitness, Obiad, Pora dnia
SKŁADNIKI
500 gpiersi z kurczaka
1 szt.cebula
kubekczerwonej fasoli
kubekmrożonej kukurydzy
1 szt.papryczki chilli (jalapeňos)
1 łyżeczkaoregano
2 szt.średniej wielkości marchewek
olej kokosowy
zioła prowansalskie/przyprawa do grilla
przecier pomidorowy
sól, pieprz
- Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałeczki, podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodaj mięso i podpiecz je aż osiągnie biały kolor, dodaj fasolę (czerwoną fasolę wcześniej namocz i ugotuj aż będzie miękka, albo możesz również użyć fasolki z puszki), i kukurydzę, dopraw solą, mielonym pieprzem, papryczką chilli (ja używam drobno pokrojonej jalapeňos, którą uprawiam w domu), przecier pomidorowy (ten najmniejszy w puszce lub domowy), 1 łyżeczkę oregano, wszystko uduś aż będzie miękkie.
- Marchew: wymytą marchew pokrój na frytki, ugotuj ją "wstępnie" na parze aby była miękka (około 15 min.). Następnie dodaj na patelnię trochę oleju kokosowego i grilluj.
- Bezpośrednio przed końcem posyp ziołami prowansalskimi lub przyprawą do grilla.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Kuřecí soté na mexický způsob s grilovanou mrkví.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Kuracie soté na mexický spôsob s grilovanou mrkvou.
KOMENTARZE DO PRZEPISU