NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Pieczony kurczak Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem
Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.1.2021

Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem

To klasyk przepis, nic nie może pójść źle i prawdę mówiąc, nie mam ochoty go nawet urozmaicać. To klasyczny przepis, który zawszę się udaje – tylko cebula, czosnek, swojski kurczak i garść przypraw. Dla większej soczystości dodałam także kilka kawałków domowego bekonu.

20 min.
Przygotowanie
75 min.
Gotowanie

NAJLEPSZE PRZEPISY

Składniki
kurczak
sól
papryka mielona
przyprawy do kurczaka (do grilowania)
duże kawałki boczku
2 duże cebule
1 główka czosnku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Umyj i osusz kurczaka, żeby zrobiła się chrupiąca skórka. W wetrzyj sól oraz przyprawy w skórkę i wnętrze.
  2. Naszpikuj go bekonem, obierz i pokrój na plasterki cebulę oraz czosnek, które umieścisz pod kurczakiem w naczyniu do pieczenia. Piecz wszystko w otwartym naczyniu do pieczenia przez 30 minut w temperaturze 180-200°C w zależności od możliwości piekarnika.
  3. Następnie piecz przez kolejne 30 minut w temperaturze 200-250°C, raz na jakiś czas podlewając tłuszczem z pieczenia zmieszanym z wodą.
  4. Wyjmij kurczaka i nasmaruj go papryką w oleju tak, żeby miał piekny czerwony kolor. Piecz przez kolejnych 15 minut. Pokrój na kawałki.

 

Video degustacje

Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz

Zbiór przepisów

Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu

Więcej zbiorów
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz

Najnowsze przepisy

Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny

Więcej przepisów