Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem

Przepis Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To klasyk przepis, nic nie może pójść źle i prawdę mówiąc, nie mam ochoty go nawet urozmaicać. To klasyczny przepis, który zawszę się udaje – tylko cebula, czosnek, swojski kurczak i garść przypraw. Dla większej soczystości dodałam także kilka kawałków domowego bekonu.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

kurczak
sól
papryka mielona
przyprawy do kurczaka (do grilowania)
duże kawałki boczku
2 duże cebule
1 główka czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Umyj i osusz kurczaka, żeby zrobiła się chrupiąca skórka. W wetrzyj sól oraz przyprawy w skórkę i wnętrze.
  2. Naszpikuj go bekonem, obierz i pokrój na plasterki cebulę oraz czosnek, które umieścisz pod kurczakiem w naczyniu do pieczenia. Piecz wszystko w otwartym naczyniu do pieczenia przez 30 minut w temperaturze 180-200°C w zależności od możliwości piekarnika.
  3. Następnie piecz przez kolejne 30 minut w temperaturze 200-250°C, raz na jakiś czas podlewając tłuszczem z pieczenia zmieszanym z wodą.
  4. Wyjmij kurczaka i nasmaruj go papryką w oleju tak, żeby miał piekny czerwony kolor. Piecz przez kolejnych 15 minut. Pokrój na kawałki.

 

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj