NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Pieczony kurczak Kurczak pieczony na warzywach
Kurczak pieczony na warzywach
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.1.2021

Kurczak pieczony na warzywach

Kurczak to chyba najpopularniejszy niedzielny obiad. Na warzywach, piwie, soli, czerwonym winie, cebuli, w sosie własnym lub bez, z naprawdę chrupiącą skórką. Istnieje całe mnóstwo przepisów, ale ten lubię najbardziej. Z dużą ilością warzyw i jako dodatek do klasycznego puree ziemniaczanego.

25 min.
Przygotowanie
75 min.
Gotowanie

NAJLEPSZE PRZEPISY

Składniki
1 szt.
kurczak
od smaku
sól
od smaku
mielona papryka
od smaku
przyprawa do kurczaka (na grilla)
kawałki boczku
1 szt.
marchewka
2 szt.
duża cebula
1 główka czosnku
1 szt.
papryka czerwona i zielona
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Umyj i osusz kurczaka, aby zrobiła się chrupiąca skórka, następnie wetrzyj sól + przyprawy w skórkę i wnętrze.
  2. Naszpikuj boczkiem. Obierz cebulę i czosnek ze skórki, pokrój w plasterki. Umieść je w naczyniu do pieczenia pod kurczakiem. Piecz w otwartym naczyniu do pieczenia przez 30 minut w temperaturze 180-200°C w zależności od piekarnika.
  3. Dodaj pokrojone warzywa. Następnie piecz przez kolejne 30 minut w temperaturze 200-250°C, podlewając wodą z tłuszczem z pieczenia.
  4. Wyjmij kurczaka i nasmaruj papryką w oleju tak, aby osiągnął pięknie czerwony kolor. Piecz kolejne 15 minut, potem pokrój na kawałki.

 

Video degustacje

Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz

Zbiór przepisów

Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu

Więcej zbiorów
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz

Najnowsze przepisy

Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny

Więcej przepisów