Kurczak pieczony na warzywach

Przepis Kurczak pieczony na warzywach

Dodał: NajKasia, 14.1.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Pieczony kurczak

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kurczak to chyba najpopularniejszy niedzielny obiad. Na warzywach, piwie, soli, czerwonym winie, cebuli, w sosie własnym lub bez, z naprawdę chrupiącą skórką. Istnieje całe mnóstwo przepisów, ale ten lubię najbardziej. Z dużą ilością warzyw i jako dodatek do klasycznego puree ziemniaczanego.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.1.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Pieczony kurczak

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 szt.kurczak
od smaku sól
od smakumielona papryka
od smakuprzyprawa do kurczaka (na grilla)
kawałki boczku
1 szt. marchewka
2 szt.duża cebula
1 główka czosnku
1 szt.papryka czerwona i zielona

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Umyj i osusz kurczaka, aby zrobiła się chrupiąca skórka, następnie wetrzyj sól + przyprawy w skórkę i wnętrze.
  2. Naszpikuj boczkiem. Obierz cebulę i czosnek ze skórki, pokrój w plasterki. Umieść je w naczyniu do pieczenia pod kurczakiem. Piecz w otwartym naczyniu do pieczenia przez 30 minut w temperaturze 180-200°C w zależności od piekarnika.
  3. Dodaj pokrojone warzywa. Następnie piecz przez kolejne 30 minut w temperaturze 200-250°C, podlewając wodą z tłuszczem z pieczenia.
  4. Wyjmij kurczaka i nasmaruj papryką w oleju tak, aby osiągnął pięknie czerwony kolor. Piecz kolejne 15 minut, potem pokrój na kawałki.

 

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj