Kurczak pieczony na warzywach

Dodał: NajKasia, 14.1.2021
Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia, Pieczony kurczak
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Kurczak to chyba najpopularniejszy niedzielny obiad. Na warzywach, piwie, soli, czerwonym winie, cebuli, w sosie własnym lub bez, z naprawdę chrupiącą skórką. Istnieje całe mnóstwo przepisów, ale ten lubię najbardziej. Z dużą ilością warzyw i jako dodatek do klasycznego puree ziemniaczanego.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 14.1.2021
Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia, Pieczony kurczak
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
1 szt.kurczak
od smaku sól
od smakumielona papryka
od smakuprzyprawa do kurczaka (na grilla)
kawałki boczku
1 szt. marchewka
2 szt.duża cebula
1 główka czosnku
1 szt.papryka czerwona i zielona
- Umyj i osusz kurczaka, aby zrobiła się chrupiąca skórka, następnie wetrzyj sól + przyprawy w skórkę i wnętrze.
- Naszpikuj boczkiem. Obierz cebulę i czosnek ze skórki, pokrój w plasterki. Umieść je w naczyniu do pieczenia pod kurczakiem. Piecz w otwartym naczyniu do pieczenia przez 30 minut w temperaturze 180-200°C w zależności od piekarnika.
- Dodaj pokrojone warzywa. Następnie piecz przez kolejne 30 minut w temperaturze 200-250°C, podlewając wodą z tłuszczem z pieczenia.
- Wyjmij kurczaka i nasmaruj papryką w oleju tak, aby osiągnął pięknie czerwony kolor. Piecz kolejne 15 minut, potem pokrój na kawałki.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Pečené kuře na zelenině.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Pečené kura na zelenine.
KOMENTARZE DO PRZEPISU