Kruchutkie waniliowe rogaliki

Przepis Kruchutkie waniliowe rogaliki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe kruchutkie waniliowego rogaliki na świąteczne spotkania. Były świetne, w domu jedliśmy je prosto z blaszki. Bardzo lubiane na te święta.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmasła
3 szt.żółtka
180 gśmietany
500 gmąki
1/2 szt.cytryny - sok + skórka
1 op.cukru waniliowego

Ponadto będziemy potrzebować:

cukier puder do posypania
cukier waniliowy do posypania
dżem do nadziewania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Odstaw masło, aby osiągnęło pokojową temperaturę. Dodaj do niego żółtka i śmietanę. Zmiksuj mikserem a następnie dodaj skórkę z cytryny i sok, cukier waniliowy oraz mąkę. Wyrób gładkie ciasto, które odstaw na około pół godziny. Ciasto podziel na 10 takich samych części.
  2. Z każdej części uformuj mały racuszek i zroluj. Ułóż na blaszce, przykryj folią i pozostaw w lodówce na 24 godziny.
  3. Z tak przygotowanego ciasta w kształcie racuchów wykrawaj trójkąty (8 szt.) i zwiń je do kształtu rogalików (możesz również nadziewać dżemem lub innym nadzieniem). Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  4. Jeszcze ciepłe rogaliki obtocz w mieszance cukru pudru i cukru waniliowego. Smacznego!

 

 
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj