Nasz stary rodzinny przepis na kruchutkie nadziewane rogaliki bez drożdży. Chciałam jeszcze napisać, że są też "tanie", ale przy obecnych cenach masła to już dawno nie jest prawdą... jeśli chcesz to spróbuj.
Nasz stary rodzinny przepis na kruchutkie nadziewane rogaliki bez drożdży. Chciałam jeszcze napisać, że są też "tanie", ale przy obecnych cenach masła to już dawno nie jest prawdą... jeśli chcesz to spróbuj.
* Uwaga: Do ciasta nie daje się żadnego cukru, proszku do pieczenia ani jajek. Rogalików niczym nie smaruj przed nadziewaniem ich. Te na zdjęciu są nadziewane nadzieniem orzechowym. Zmielone orzechy włoskie przelałam wrzącą wodą (można również mlekiem), tak aby nadzienie nie było zbyt rzadkie, posłodziłam (do smaku) i jeszcze krótko gotowałam aż zgęstnieje a potem pozostawiłam do ostygnięcia. Tak samo robię również makowe nadzienie. Nie potrafię dokładnie określić ilości maku lub orzechów na nadzienie, to ile nadzienia zużywasz zależy od tego jak bogato napełniasz rogaliki. Ja zwykle robię tak, że robię nadzienie z 200 - 250 g orzechów lub maku a pozostałe rogaliki (na które już mi nie zostanie nadzienia) napełniam powidłami. Jeśli nie masz dobrego domowego kwaśnego mleka, możesz spróbować użyć rzadkiego jogurtu naturalnego, ewentualnie rzadkiej śmietany która ma mniej procent ale oryginalny przepis jest z kwaśnym mlekiem.
Źródło: Recepty z mojej kuchyne
Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz
Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu
Najlepsze przepisy video od nas, z którymi będziesz w stanie przygotować jedzenie łatwo i szybko.
Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny