Kruchutkie nadziewane rogaliki

Przepis Kruchutkie nadziewane rogaliki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kruchutkie rogaliki nadziewane kremem ze szczyptą wanilii i rumu. To kolejny przepis z naszego rodzinnego zeszytu z przepisami, którym się z Wami w tym roku dzielę. Rogaliki u nas w domu piecze się co roku i jeśli się nie mylę to znikają jako pierwsze. W tym roku kupiłam nowe, mniejsze foremki. Rogaliki wyglądają rozkosznie, a z takiej samej ilości składników wyjdzie ich więcej.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Kruchutkie nadziewane rogaliki (około 80 małych):

250 gmąki
80 gcukru pudru
120 gmasła
2 szt,żółtka
1 łyżkaśmietany
odrobinę proszku do pieczenia
skóka z cytryny lub olejek cytrynowy

Mieszanka do wysmarowania foremek:

2 łyżkimąki
2 łyżkioleju roślinnego
2 łyżkiutwardzonego tłuszczu, miękkiego

Nadzienie rogalików:

60 gbiałek
106 gcukru
180 gmasła
szczyptasoli
1 łyżeczkaekstraktu waniliowego
rum, do smaku
czekolada około 80-100 g (ewentualnie polewa czekoladowa)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ

 

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na kawałki lekko miękkie masło, żółtka, śmietanę i skórkę z cytryny (albo kilka kropel olejku cytrynowego). Wyrób gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą i daj na kilka godzin do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj foremki w kształcie rogalików. Ja użyłam bardzo małych 5,5 cm, ale równie dobrze możesz zrobić większe. Foremki posmaruj i posyp tak jak zwykle robisz albo użyj opisanej poniżej mieszanki :)
  3. Wszystko razem zmiksuj i za pomocą pędzelka posmaruj każdą foremkę. Foremki wystarczy wysmarować tylko raz, przed pierwszym napełnieniem, potem już nie trzeba. Resztę mieszanki możesz schować w lodówce do następnego użycia, jest świetna również do innych form jak na przykład forma na babkę.  Z ciasta oddzielaj małe kawałki, każdy rozwałkuj na mały wałeczek i wciśnij do foremki. Staraj się dawać naprawdę małą ilość ciasta ponieważ w trakcie pieczenia jeszcze rośnie. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180°C) przez 7 - 8 minut aż zaczną się stawać lekko złociste. Tak samo jak większość innych ciasteczek trzeba je po prostu obserwować :)
  4. Pozostaw do ostygnięcia a potem wyjmij z foremek. Nie bez podstaw rogaliki te nazywają się "kruchutkie" więc nie martw się, jeśli podczas wyjmowania kilka z nich się połamie. To w ogóle nie szkodzi, podczas sklejania da się to ukryć. Rogaliki daj do puszki i odstaw w zimne miejsce na 1-2 tygodnie.
  5. Masło pokrój na małe kawałeczki i pozostaw w pokojowej temperaturze aby trochę zmiękło. Białka daj razem z cukrem i szczyptą soli do miski, od czasu do czasu mieszając zagrzej na parze. Ja podgrzewam to od razu w misie od robota kuchennego, w którym potem je ubijam. Gdy białka osiągną temperaturę 71 stopni zdejmij je z pary i na najwyższych obrotach miksuj przez około 7 minut. Następnie trochę zmniejsz prędkość i zacznij dodawać kawałki masła aż zupełnie je wykorzystasz. Krem wymieszaj, zetrzyj z boków misy i jeszcze chwilkę miksuj na najwyższych obrotach, dopóki krem nie będzie lekki i puszysty. Na koniec miksowania dodaj ekstrakt waniliowy i łyżka po łyżce rum, dobrze miksuj. Jego ilość zależy od Twoich preferencji smakowych.
  6. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i strzykaj na połowę rogalików. Przykryj pozostałymi połówkami bez kremu i lekko dociśnij. Daj do lodówki do czasu aż przygotujesz czekoladę. Kremu prawdopodobnie nie zużyjesz całego, wiele zależy od tego jak bardzo będziesz je napełniać.
  7. Czekoladę połam na małe kawałeczki i mniej więcej 2/3 rozpuść. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Gdy czekolada jest rozpuszczona dodaj pozostałą jedna trzecią czekolady i rozpuść ją mieszając. Stale mieszając poczekaj aż czekolada całkowicie ostygnie. Aby to przyspieszyć możesz ją przełożyć do innej miski, wtedy czekolada szybciej się ochłodzi.
  8. W czekoladzie zanurz oba końce każdego rogalika i poczekaj aż całkowicie zastygnie. Prawidłowo przygotowana czekolada zasycha w pokojowej temperaturze w kilka chwil. 

Źródło: Víkendové pečení

 

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj