NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruchutkie nadziewane rogaliki
Kruchutkie nadziewane rogaliki
Przepis Kruchutkie nadziewane rogaliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.11.2021

Kruchutkie nadziewane rogaliki

Kruchutkie rogaliki nadziewane kremem ze szczyptą wanilii i rumu. To kolejny przepis z naszego rodzinnego zeszytu z przepisami, którym się z Wami w tym roku dzielę. Rogaliki u nas w domu piecze się co roku i jeśli się nie mylę to znikają jako pierwsze. W tym roku kupiłam nowe, mniejsze foremki. Rogaliki wyglądają rozkosznie, a z takiej samej ilości składników wyjdzie ich więcej.

Składniki

Kruchutkie nadziewane rogaliki (około 80 małych):

250 g
mąki
80 g
cukru pudru
120 g
masła
2 szt,
żółtka
1 łyżka
śmietany
odrobinę proszku do pieczenia
skóka z cytryny lub olejek cytrynowy

Mieszanka do wysmarowania foremek:

2 łyżki
mąki
2 łyżki
oleju roślinnego
2 łyżki
utwardzonego tłuszczu, miękkiego

Nadzienie rogalików:

60 g
białek
106 g
cukru
180 g
masła
szczypta
soli
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
rum, do smaku
czekolada około 80-100 g (ewentualnie polewa czekoladowa)
Sposób przepisu
Drukuj

 

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na kawałki lekko miękkie masło, żółtka, śmietanę i skórkę z cytryny (albo kilka kropel olejku cytrynowego). Wyrób gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą i daj na kilka godzin do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj foremki w kształcie rogalików. Ja użyłam bardzo małych 5,5 cm, ale równie dobrze możesz zrobić większe. Foremki posmaruj i posyp tak jak zwykle robisz albo użyj opisanej poniżej mieszanki :)
  3. Wszystko razem zmiksuj i za pomocą pędzelka posmaruj każdą foremkę. Foremki wystarczy wysmarować tylko raz, przed pierwszym napełnieniem, potem już nie trzeba. Resztę mieszanki możesz schować w lodówce do następnego użycia, jest świetna również do innych form jak na przykład forma na babkę.  Z ciasta oddzielaj małe kawałki, każdy rozwałkuj na mały wałeczek i wciśnij do foremki. Staraj się dawać naprawdę małą ilość ciasta ponieważ w trakcie pieczenia jeszcze rośnie. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180°C) przez 7 - 8 minut aż zaczną się stawać lekko złociste. Tak samo jak większość innych ciasteczek trzeba je po prostu obserwować :)
    Příprava receptu Křehké plněné rohlíčky, krok 1, krok 1
  4. Pozostaw do ostygnięcia a potem wyjmij z foremek. Nie bez podstaw rogaliki te nazywają się "kruchutkie" więc nie martw się, jeśli podczas wyjmowania kilka z nich się połamie. To w ogóle nie szkodzi, podczas sklejania da się to ukryć. Rogaliki daj do puszki i odstaw w zimne miejsce na 1-2 tygodnie.
  5. Masło pokrój na małe kawałeczki i pozostaw w pokojowej temperaturze aby trochę zmiękło. Białka daj razem z cukrem i szczyptą soli do miski, od czasu do czasu mieszając zagrzej na parze. Ja podgrzewam to od razu w misie od robota kuchennego, w którym potem je ubijam. Gdy białka osiągną temperaturę 71 stopni zdejmij je z pary i na najwyższych obrotach miksuj przez około 7 minut. Następnie trochę zmniejsz prędkość i zacznij dodawać kawałki masła aż zupełnie je wykorzystasz. Krem wymieszaj, zetrzyj z boków misy i jeszcze chwilkę miksuj na najwyższych obrotach, dopóki krem nie będzie lekki i puszysty. Na koniec miksowania dodaj ekstrakt waniliowy i łyżka po łyżce rum, dobrze miksuj. Jego ilość zależy od Twoich preferencji smakowych.
  6. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i strzykaj na połowę rogalików. Przykryj pozostałymi połówkami bez kremu i lekko dociśnij. Daj do lodówki do czasu aż przygotujesz czekoladę. Kremu prawdopodobnie nie zużyjesz całego, wiele zależy od tego jak bardzo będziesz je napełniać.
    Příprava receptu Křehké plněné rohlíčky, krok 2, krok 2
  7. Czekoladę połam na małe kawałeczki i mniej więcej 2/3 rozpuść. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Gdy czekolada jest rozpuszczona dodaj pozostałą jedna trzecią czekolady i rozpuść ją mieszając. Stale mieszając poczekaj aż czekolada całkowicie ostygnie. Aby to przyspieszyć możesz ją przełożyć do innej miski, wtedy czekolada szybciej się ochłodzi.
  8. W czekoladzie zanurz oba końce każdego rogalika i poczekaj aż całkowicie zastygnie. Prawidłowo przygotowana czekolada zasycha w pokojowej temperaturze w kilka chwil. 

Źródło: Víkendové pečení

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz