NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Kruchutkie jesienne jabłkowe kieszonki o smaku cynamonu, które rozpływają się w ustach
Kruchutkie jesienne jabłkowe kieszonki o smaku cynamonu, które rozpływają się w ustach
Przepis Kruchutkie jesienne jabłkowe kieszonki o smaku cynamonu, które rozpływają się w ustach
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jabłkowe ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Powiem Wam prawdę, jedna porcja nie wystarczy. Jeszcze jest sezon na jabłka, więc użyj ich do słodkich deserów. Słodka przekąska, która sprawi radość naszym kubkom smakowym :)

NajKasia    ·   30.11.2022

Kruchutkie jesienne jabłkowe kieszonki o smaku cynamonu, które rozpływają się w ustach

Jabłkowe ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Powiem Wam prawdę, jedna porcja nie wystarczy. Jeszcze jest sezon na jabłka, więc użyj ich do słodkich deserów. Słodka przekąska, która sprawi radość naszym kubkom smakowym :)

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

125 g
masła
125 g
cukru pudru
100 ml
oleju
1 szt.
jajko
1 szt.
cukier waniliowy
szczypta
soli
350 g
mąki
1/2 op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

3 szt.
jabłek
trochę
cynamonu
1 łyżka
masła
trochę
skórki z cytryny
do posypania
cukier puder
do posmarowania
jajko
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Ze składników na ciasto wyrób jednolitą kulkę, którą odłóż na bok i przygotuj nadzienie.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj rozpuszczone masło, cynamon i do smaku możesz dodać też skórkę z cytryny. Przełóż do garnka i podsmażaj dopóki jabłka nie będą miękkie. 
  3. Kulkę ciasta rozwałkuj, pokrój na paseczki, do środka włóż ostygnięte nadzienie, złóż w rolkę i tak zawinięte pokrój nożem na kieszonki. 
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - obserwuj w zależności od swojego piekarnika.
  5. Po upieczeniu posmaruj je marmoladą, którą wymieszaj z odrobiną gorącej wody a wierzch posyp cukrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz