NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Kruche ciasto z jabłkami i kremem waniliowym
Kruche ciasto z jabłkami i kremem waniliowym
Przepis Kruche ciasto z jabłkami i kremem waniliowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.9.2022

Kruche ciasto z jabłkami i kremem waniliowym

Jabłecznik z kremem, który pokochasz. Jest doskonały, a teraz, gdy sezon na jabłka w pełni, nie może go zabraknąć na twojej liście jesiennych deserów. Polecam spróbować. Smacznego.

45 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

600 g
mąki
250 g (albo masła)
margaryny
50 g
cukru pudru
2 szt.
jajka
2 szt.
cukier waniliowy
1 szt.
proszek do pieczenia

Krem:

500 ml
mleka
2 szt.
budyniu waniliowego
250 g
masła
150 g
cukru
2 szt.
żółtko

Warstwa jabłkowa:

1 i 1/2 kg
jabłek
2 łyżki
masła
2 szt.
budyniu waniliowego
1/2 łyżeczki
mielonego cynamonu
250 ml
wody
według potrzeb
cukier
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto połącz i wyrób z nich ciasto. Podziel na trzy części i stopniowo wałkuj na wielkość blaszki (blaszkę posmaruj tłuszczem i posyp mąką) i upiecz. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 min. - obserwuj.
  2. Z mleka, budyniu waniliowego, żółtek i cukru ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia mieszając od czasu do czasu. Ostygnięty krem zmiksuj z masłem w pokojowej temperaturze. Otrzymasz krem budyniowy.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, włóż do garnka, dodaj cynamon oraz cukier do smaku i podduś. Budyń waniliowy wymieszaj w wodzie i zagotuj go z duszonymi jabłkami. Powstanie masa jabłkowa. Wszystkie trzy płaty ciasta ułóż w takiej kolejności, że na pierwszy daj krem jabłkowy, potem drugi płat ciasta, krem budyniowy i na wierzchu połóż trzeci płat. Pozostaw w lodówce aby stężało.
  4. Pokrój na kawałki i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz