NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka budyniowe Kruche ciasteczka z maszynki
Kruche ciasteczka z maszynki
Przepis Kruche ciasteczka z maszynki

Doskonałe na długo wyczekiwane święta - Boże Narodzenie. Można nawet powiedzieć, że kto ich nie lubi - ten nie wie co dobre :)

NajKasia    ·   13.12.2020

Kruche ciasteczka z maszynki

Doskonałe na długo wyczekiwane święta - Boże Narodzenie. Można nawet powiedzieć, że kto ich nie lubi - ten nie wie co dobre :)

Składniki

Będziemy potrzebować:

230 g
mąki tortowej
200 g
masła
70 g
skrobii kukurydzianej lub budyniu waniliowego
1 opakowanie
cukru waniliowego
110 g
cukru pudru
2 szt.
żółtka
1/2 łyżeczki
cynamonu
1/2 szt.
cytryny
200 g
dżemu
czekolada do ozdobienia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę wymieszaj ze skrobią kukurydzianą lub budyniem waniliowym. W drugiej misce wymieszaj masło, żółtka, wanilię i cukier puder na kremową masę, a następnie dodaj sok z połowy cytryny i startą skórkę. Dodaj cynamon i na koniec dodaj mąkę zmieszaną ze skrobią. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 15 - 20 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Przygotuj młynkę z odpowiednią końcówką - gwiazdka z jedną prostą krawędzią. Uformuj ciasteczka w maszynce i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz około 12 minut i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Ostudzone połącz z dżemem i odstaw na około 1 godzinę. Następnie zanurz je w polewie czekoladowej - oba końce i pozwól im zastygnąć na kratce. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz