NajPrzepis.pl Desery Kołacze Królewskie owocowe ciasto z delikatną pianką
Królewskie owocowe ciasto z delikatną pianką
Przepis Królewskie owocowe ciasto z delikatną pianką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.4.2021

Królewskie owocowe ciasto z delikatną pianką

Doskonały przepis na ciasto z pianką i kremem waniliowym, które jest bezkonkurencyjne wśród ciast z owocami. Chrupiące a jednocześnie wilgotne, pełne owoców. Już nie mogę się doczekać, kiedy będą owoce w ogrodzie.

55 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
50 g
cukru
100 g
masła
3 szt.
żółtek

Krem:

1 łyżka
mąki
1 łyżka
skrobi
250 ml
mleka
50 g
cukru
1 szt.
żółtko
1 op.
cukru waniliowego
100 g
masła
do smaku
esencja waniliowa

Pianka:

4 szt.
białek
125 g
cukru pudru
1/2 łyżki
skrobi

Dodatkowo:

owoce w zależności od preferencji smakowych (ja użyłam mrożonych)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojone masło z lodówki, żółtka a na końcu również cukier. Wyrób jednolite ciasto (jeśli za mocno się kruszy dodaj trochę wody).
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia tak aby papier był też na brzegach blaszki. Za pomocą małego wałka rozwałkuj ciasto w blaszce.
  3. Ciasto posyp owocami a na owoce daj pianę z białek (Białka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki a na koniec dodaj skrobię. Jeszcze przez chwilkę ubijaj i gotowe.) Włóż do piekarnika.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35 minut - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i przekrój ciasto na pół..
  5. Wszystkie składniki oprócz masła daj do garnka i ugotuj z nich gęstą kaszę, którą pozostaw aby lekko ostygła. Do lekko ostygniętej kaszy dodaj masło i krótko zmiksuj to mikserem.
  6. Jeden płat ciasta posmaruj kremem, przykryj go drugim i pozostaw aby zastygł.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz