Królewskie owocowe ciasto z delikatną pianką

Przepis Królewskie owocowe ciasto z delikatną pianką

Dodał: NajKasia, 17.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonały przepis na ciasto z pianką i kremem waniliowym, które jest bezkonkurencyjne wśród ciast z owocami. Chrupiące a jednocześnie wilgotne, pełne owoców. Już nie mogę się doczekać, kiedy będą owoce w ogrodzie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.4.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
50 gcukru
100 gmasła
3 szt.żółtek

Krem:

1 łyżkamąki
1 łyżkaskrobi
250 mlmleka
50 gcukru
1 szt.żółtko
1 op.cukru waniliowego
100 gmasła
do smakuesencja waniliowa

Pianka:

4 szt.białek
125 gcukru pudru
1/2 łyżkiskrobi

Dodatkowo:

owoce w zależności od preferencji smakowych (ja użyłam mrożonych)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojone masło z lodówki, żółtka a na końcu również cukier. Wyrób jednolite ciasto (jeśli za mocno się kruszy dodaj trochę wody).
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia tak aby papier był też na brzegach blaszki. Za pomocą małego wałka rozwałkuj ciasto w blaszce.
  3. Ciasto posyp owocami a na owoce daj pianę z białek (Białka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki a na koniec dodaj skrobię. Jeszcze przez chwilkę ubijaj i gotowe.) Włóż do piekarnika.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35 minut - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i przekrój ciasto na pół..
  5. Wszystkie składniki oprócz masła daj do garnka i ugotuj z nich gęstą kaszę, którą pozostaw aby lekko ostygła. Do lekko ostygniętej kaszy dodaj masło i krótko zmiksuj to mikserem.
  6. Jeden płat ciasta posmaruj kremem, przykryj go drugim i pozostaw aby zastygł.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj