NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Król wśród ciast Palce lizać
Król wśród ciast Palce lizać
Przepis Król wśród ciast Palce lizać
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ciasto na specjalne okazje, którego u mnie w domu nie może zabraknąć na święta. Już nie mogę się doczekać Bożego Narodzenia i wszystkich tych przysmaków, które z tej okazji upiekę.

NajKasia    ·   19.11.2021

Król wśród ciast Palce lizać

Ciasto na specjalne okazje, którego u mnie w domu nie może zabraknąć na święta. Już nie mogę się doczekać Bożego Narodzenia i wszystkich tych przysmaków, które z tej okazji upiekę.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
200 g
cukru kryształ
5 łyżek
wody
160 g
mąki
1/2 małe op.
proszku do pieczenia
3 łyżki
kakao

Krem:

500 ml
mleka
5 szt.
żółtek
4 łyżki
mąki
1 op.
cukru waniliowego
150 g
cukru kryształ
250 g
masła

Pianka z białek:

5 szt.
białek
200 g
cukru kryształ
1 szt.
cytryna
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Białka ubij z cukrem kryształ na sztywną pianę, dodaj jedno żółtko za drugim i za każdym razem dokładnie miksuj. Dodaj wodę a na koniec już tylko drewnianą łyżką wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszane ciasto daj na blaszkę (30x40 cm) z papierem do pieczenia i upiecz. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - obserwuj.
  2. w mleku wymieszaj żółtka, dodaj cukier, mąkę oraz cukier waniliowy i zagotuj. Gotuj aż masa zupełnie zgęstnieje. Zakryj folią spożywczą tak aby folia nie dotykała "budyniu". Pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki, łyżka po łyżce dodawaj "budyń" i zmiksuj na gładki krem który daj na ostygnięte ciasto.
  3. W kąpieli wodnej ubij białka z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pianę z białek nałóż na krem a wierzch posyp startą czekoladą.
  4. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny i pokrój.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej 
kucharki - Blažena Sadovská

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz