Kremowy bananowy sen - przepis ze zdjęciami

Kremowy bananowy sen - przepis ze zdjęciami

Dodał: NajKasia, 1.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Smaczne ciasto - wierzę, że Tobie również będzie smakować! :) Ja robiłam je ostatnio na urodziny i wszystkim bardzo smakowało. Koleżanka od razu poprosiła mnie o przepis i mówiła że nigdy nie jadła lepszego bananowego ciasta i że też chce spróbować je upiec. Jest naprawdę bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania, nawet jeśli patrząc na zdjęcia wydaje się, że jest bardzo pracochłonne to w rzeczywistości jest wręcz odwrotnie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Spód:

4 szt.jajek
160 gcukru
5 łyżekletniej wody
2 łyżkioleju
200 gmąki
2 łyżkiholenderskiego kakao
1/2 op.proszku do pieczenia
kwaskowaty dżem do posmarowania

Krem:

1 lmleka
3 op.budyniu bananowego
2 szt.cukru waniliowego
250 gmasła
10 - 11 łyżekcukru pudru
3 - 4 szt.bananów
rum do smaku

Dwukolorowa bita śmietana:

750 mlśmietany kremówki
4 szt.śmietanfix
2 łyżkicukru pudru
2 łyżkikakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj kakao.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, którą następnie delikatnie wymieszaj z masą z żółtek.
  3. Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni. Upieczone cienkie płaty ciasta pozostaw do ostygnięcia.
  4. Jeden płat ciasta pokrop rumem (ilość zależy od Ciebie - według preferencji smakowych) i posmaruj kwaśnym dżemem. Połóż drugi płat i ponownie pokrop rumem.
  5. Przygotuj nadzienie. W mleku rozpuść cukier waniliowy i dodaj budynie. Ugotuj gęsty krem. Od czasu do czasu mieszając poczekaj aż ostygnie. Masło zmiksuj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń waniliowy. 
  6. Na spód z ciasta daj cienką warstwę kremu, ułóż pokrojone banany i posmaruj pozostałym kremem. Włóż do lodówki aby stężało. 
  7. Przygotuj kakaową bitą śmietanę. 375 ml smietany ubij z 2 op. śmietanfixu. Dopraw 1 łyżką cukru pudru i zabarw 2 łyżkami kakao.
  8. Ułóż warstwę na ostygniętym cieście.
  9. Przygotuj białą bitą śmietanę. 375 ml śmietany zmiksuj z 2 op. śmietanfixu i dopraw cukrem. Łyżką ułóż ją na ciemnej bitej śmietanie i ładnie wygładź.
  10. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj