Kremowe lodowe ciasto

Przepis Kremowe lodowe ciasto

Dodał: NajKasia, 8.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Kremowe lodowe ciastoPrzepis Kremowe lodowe ciasto
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste i szybkie ciasto, które przygotujesz w ciągu godziny. Kremowe ciasta są po prostu najlepsze a to jest tego przykładem. Pycha! U nas w domu wszystkim bardzo smakowało. Nie mogliśmy się doczekać aż ciasto stężeje. Do ozdoby używaliśmy płatków migdałów, ale jeśli użyjesz innych orzechów to też nie będzie problemu. Moim zdaniem migdały są delikatniejsze i w płatkach doskonale pasują do kremu żółtkowego więc ja bym ich nie zmieniała.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Kremowe lodowe ciastoPrzepis Kremowe lodowe ciasto

Dodał: NajKasia, 8.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

7 szt.białek
7 łyżekcukru
7 łyżekmąki

Nadzienie:

7 szt.żółtek
10 łyżekcukru
1 lmleka
2 op.budyniu waniliowego
4 łyżkimąki
250 gmasła
500 mlśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Do sztywnej piany dodaj mąkę i tak przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę. Następnie upiecz je we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem, dodaj 200 ml mleka i budyń w proszku wymieszany z mąką. Gdy osiągniesz gładką masę przelej ją do garnka, w którym wcześniej zagrzej 800 ml mleka. Doprowadź do wrzenia stale mieszając. Odstaw gęsty krem i pozostaw aby delikatnie ostygnął. Do delikatnie ostygniętej masy dodaj masło i rozpuść je mieszając.
  3. Na upieczone ciasto nałóż krem a na krem daj ubitą śmietanę. Ozdób płatkami migdałów i pozostaw w lodówce na co najmniej 3 godziny.
  4. Ostygnięte ciasto pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj