Kremowe lodowe ciasto
Proste i szybkie ciasto, które przygotujesz w ciągu godziny. Kremowe ciasta są po prostu najlepsze a to jest tego przykładem. Pycha! U nas w domu wszystkim bardzo smakowało. Nie mogliśmy się doczekać aż ciasto stężeje. Do ozdoby używaliśmy płatków migdałów, ale jeśli użyjesz innych orzechów to też nie będzie problemu. Moim zdaniem migdały są delikatniejsze i w płatkach doskonale pasują do kremu żółtkowego więc ja bym ich nie zmieniała.
SKŁADNIKI
Ciasto:
7 szt.białek
7 łyżekcukru
7 łyżekmąki
Nadzienie:
7 szt.żółtek
10 łyżekcukru
1 lmleka
2 op.budyniu waniliowego
4 łyżkimąki
250 gmasła
500 mlśmietany kremówki
- Żółtka zmiksuj z cukrem, dodaj 200 ml mleka i budyń w proszku wymieszany z mąką. Gdy osiągniesz gładką masę przelej ją do garnka, w którym wcześniej zagrzej 800 ml mleka. Doprowadź do wrzenia stale mieszając. Odstaw gęsty krem i pozostaw aby delikatnie ostygnął. Do delikatnie ostygniętej masy dodaj masło i rozpuść je mieszając.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Krémové ledové kostky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Krémové ľadové kocky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Creme-Eis-Würfel an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Krémes jeges szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU