NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Kotlety z kapusty z pure ziemniaczanym
Kotlety z kapusty z pure ziemniaczanym
Przepis Kotlety z kapusty z pure ziemniaczanym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.5.2023

Kotlety z kapusty z pure ziemniaczanym

To jest prawdziwy przysmak. Wspomnienie na babcine potrawy. Tak o tym przepisie napisała mi jedna pani i muszę przyznać, że się nad tym zdaniem zamyśliłam i rzeczywiście to jest prawda. Nasze babcie już dawno wiedziały, co dobre i nauczyły tego swoje dzieci a one zaś nauczyły swoje dzieci i tak to się odbywa aż do teraz. Ja również chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem abyście poznali to świetne jedzenie.

Składniki
300 g
kapusty
200 g
mąki
2 szt.
jajek
200 ml
mleka
do smaku
sól, pieprz
3 ząbki
wyciśniętego przez praskę czosnku
100 g
boczku
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kapustę pokrój na szerokie paski i w osolonej wodzie gotuj aż będzie miękka, około 15 minut.
  2. Daj ją na sitko aby porządnie obciekła. Do miski daj mąkę, jajka, mleko, sól, pieprz, czosnek i wyrób z tego rzadsze ciasto. W zależności od potrzeb dodaj mleko lub mąkę.
  3. Dodaj kapustę i boczek i porządnie wymieszaj.
  4. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości piłeczki do tenisa.
  5. Bułkę tartą wysyp na tacę a kulki rozgnieć aby miały kształt kotlecików i delikatnie z obu stron obtocz je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smalec, olej...) i powoli smaż aż z obu stron będą złociste. Podawaj z dowolnie przygotowanymi ziemniakami.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz