NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Kotlety leniwej gospodyni: nie trzeba godzinami marynować, wystarczy natrzeć i włożyć do piekarnika
Kotlety leniwej gospodyni: nie trzeba godzinami marynować, wystarczy natrzeć i włożyć do piekarnika
Przepis Kotlety leniwej gospodyni: nie trzeba godzinami marynować, wystarczy natrzeć i włożyć do piekarnika
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na obiad ale nie masz czasu żeby marynować mięso to koniecznie wypróbuj ten przepis. Mięsa nie trzeba dawać do żadnej marynaty, wystarczy je przed pieczeniem posmarować majonezem i przyprawami, posolić i za około 40 minut masz na talerzu smaczne, soczyste mięsko. Jeśli jednak podczas pieczenia majonez spłynie do naczynia żaroodpornego to nie zapomnij ponownie posmarować nim mięsa.

NajKasia    ·   11.6.2022

Kotlety leniwej gospodyni: nie trzeba godzinami marynować, wystarczy natrzeć i włożyć do piekarnika

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na obiad ale nie masz czasu żeby marynować mięso to koniecznie wypróbuj ten przepis. Mięsa nie trzeba dawać do żadnej marynaty, wystarczy je przed pieczeniem posmarować majonezem i przyprawami, posolić i za około 40 minut masz na talerzu smaczne, soczyste mięsko. Jeśli jednak podczas pieczenia majonez spłynie do naczynia żaroodpornego to nie zapomnij ponownie posmarować nim mięsa.

Składniki
udka z kurczaka
sól, pieprz
majonez
olej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Udka z kurczaka pokrój na kotlety. Jeśli być użyła piersi z kurczaka to może się zdarzyć, że mięso będzie wysuszone. W takim przypadku polecam zmniejszyć temperaturę i piec je krócej.
  2. Pokrojone kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej wysmaruj olejem.  Posól i popieprz oraz posmaruj każdy kawałek majonezem.
  3. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Obserwuj, każdy piekarnik piecze inaczej więc kieruj się doświadczeniem ze swoim własnym.
  4. Jeśli w trakcie pieczenia majonez spłynie z mięsa to nie zapomnij by ponownie je nim posmarować. Majonez nadaje mięsu soczystość.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz