NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Kotlety drobiowe w chińskim stylu
Kotlety drobiowe w chińskim stylu
Przepis Kotlety drobiowe w chińskim stylu
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.5.2023

Kotlety drobiowe w chińskim stylu

Jeśli nie bawi Cię już jedzenie klasycznych smażonych kotletów, spróbuj przygotować je w chińskim stylu. Pyszny sos, który jest słodki a jednocześnie słony jest naprawdę super.

Składniki
3 szt.
klasycznych panierowanych kotletów z kurczaka
50 g
masła
1 szt.
cebula
1 szt.
czosnek
2 łyżeczki
przyprawy curry
1 kostka
bulionu drobiowego
2 łyżki
sosu sojowego
3 łyżki
białego wina
1 łyżeczka
miodu
1,5 łyżki
skrobi kukurydzianej
125 ml
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cebulę pokrój drobno i na rozgrzanym maśle podsmaż ją aż będzie złocista. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i krótko go podsmaż. Nie za długo, bo wtedy czosnek zgorzknieje.
  2. Dodaj przyprawę curry, bulion, który wcześniej rozpuść w wodzie i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj sos sojowy, wino i gotuj najmniejszym płomieniu przez około 10 minut.
  3. W małej ilości wody wymieszaj skrobię kukurydzianą i stale mieszając dodaj ją do sosu. Posól i popieprz do smaku, dodaj łyżeczkę miodu i krótko gotuj.
  4. Kotlety z kurczaka pokrój w paski i zalej już przygotowanym sosem. Podawaj z ziemniakami, z ryżem albo z sałatką warzywną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz