NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Kotlet holenderski z gotowanymi ziemniakami
Kotlet holenderski z gotowanymi ziemniakami
Przepis Kotlet holenderski z gotowanymi ziemniakami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Choć smażone potrawy są obecnie uważane za grzech na talerzu to przecież od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Smacznego!

NajKasia    ·   28.3.2021

Kotlet holenderski z gotowanymi ziemniakami

Choć smażone potrawy są obecnie uważane za grzech na talerzu to przecież od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Smacznego!

Składniki

Będziemy potrzebować:

500 g
mielonego chudego boczku lub łopatki wieprzowej
150 ml
śmietany 12%
200 g
sera edamskiego
3 szt.
jajek
sól
świeżo mielony pieprz
bułka tarta
smalec do smażenia
ziemniaki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso mielone wymieszaj ze śmietaną i w zamkniętym pojemniku pozostaw na noc w lodówce.
  2. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj do mięsa, popieprz, posól do smaku i porządnie wymieszaj.
  3. W lekko zwilżonych dłoniach formuj kotleciki, które obtocz w roztrzepanym jajku (posól je lekko) i w bułce tartej. Powtórz ten proces jeszcze raz.
  4. Potem smaż bardzo powoli na rozgrzanym smalcu. Dodatek: gotowane ziemniaczki.

P.S. Z tych ilości możesz zrobić 4 kotlety wielkości XXL lub 6 mniejszych.:) 

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz