Kotlet holenderski z gotowanymi ziemniakami

Przepis Kotlet holenderski z gotowanymi ziemniakami
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Choć smażone potrawy są obecnie uważane za grzech na talerzu to przecież od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Smacznego!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

500 gmielonego chudego boczku lub łopatki wieprzowej
150 mlśmietany 12%
200 gsera edamskiego
3 szt.jajek
sól
świeżo mielony pieprz
bułka tarta
smalec do smażenia
ziemniaki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso mielone wymieszaj ze śmietaną i w zamkniętym pojemniku pozostaw na noc w lodówce.
  2. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj do mięsa, popieprz, posól do smaku i porządnie wymieszaj.
  3. W lekko zwilżonych dłoniach formuj kotleciki, które obtocz w roztrzepanym jajku (posól je lekko) i w bułce tartej. Powtórz ten proces jeszcze raz.
  4. Potem smaż bardzo powoli na rozgrzanym smalcu. Dodatek: gotowane ziemniaczki.

P.S. Z tych ilości możesz zrobić 4 kotlety wielkości XXL lub 6 mniejszych.:) 

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj