Kopiec kreta - przepis z ilościami w kubkach

Kopiec kreta - przepis z ilościami w kubkach

Dodał: NajKasia, 12.12.2020

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka, Kopiec kreta, Najlepsze desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Kopiec kreta - przepis z ilościami w kubkach
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Już dawno nie robiłam tego deseru. Uwielbia go cała moja rodzina, nie ejst zbyt słodki i nie jest zbyt suchy. Przepisy z bananami zawsze cieszą się dużą popularnością, więc spróbuj i Ty. Ten przepis jest bardzo prosty więc poradzi sobie z nim nawet zupełnie początkująca osoba. Ja zostawiam to ciasto na noc w lodówce, ale to wcale nie jest konieczne. Wydaje mi się, że na drugi dzień jest lepsze, delikatniejsze.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Kopiec kreta - przepis z ilościami w kubkach

Dodał: NajKasia, 12.12.2020

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka, Kopiec kreta, Najlepsze desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 kubkimąki tortowej
1 kubekcukru pudru
1 op.proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego
4 łyżkikakao
1 kubekmleka
1 kubekoleju
2 szt.jajek

Krem:

300 mlmleka
1 op.budyniu bananowego
4 łyżkicukru
500 mlśmietany kremówki
1 op.mix do smietany
100 gczekolady do wypieków

Dodatkowo potrzebujemy:

banany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, do osiągnięcia gładkiego ciasta.
  2. Blachę o wymiarach 38x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz w średnio rozgrzanym piekarniku (180 stopni, około 20 min). Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
  3. Z upieczonego i ostudzonego ciasta wydłub około półcentymetrową warstwę i pozostaw około centymetrowe brzegi. Na wydrążonej powierzchni ułóż przecięte wzdłuż banany, następnie całą powierzchnię posmaruj kremem i posyp okruszkami z wydłubanego ciasta. Pozostaw na noc do zastygnięcia w lodówce. 
  4. Z mleka, budyniu i cukru ugotuj budyń, który postaw do ostygnięcia. Ubij wystudzony budyń, dodaj śmietanę i mix do śmietany i ubij to wszystko na gęsty krem.
  5. Do dobrze ubitego kremu dodaj startą na grubych oczkach czekoladę do wypieków.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj