NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Kopiec kreta Kopiec kreta - przepis z ilościami w kubkach
Kopiec kreta - przepis z ilościami w kubkach
Kopiec kreta - przepis z ilościami w kubkach

Już dawno nie robiłam tego deseru. Uwielbia go cała moja rodzina, nie ejst zbyt słodki i nie jest zbyt suchy. Przepisy z bananami zawsze cieszą się dużą popularnością, więc spróbuj i Ty. Ten przepis jest bardzo prosty więc poradzi sobie z nim nawet zupełnie początkująca osoba. Ja zostawiam to ciasto na noc w lodówce, ale to wcale nie jest konieczne. Wydaje mi się, że na drugi dzień jest lepsze, delikatniejsze.

NajKasia    ·   12.12.2020

Kopiec kreta - przepis z ilościami w kubkach

Już dawno nie robiłam tego deseru. Uwielbia go cała moja rodzina, nie ejst zbyt słodki i nie jest zbyt suchy. Przepisy z bananami zawsze cieszą się dużą popularnością, więc spróbuj i Ty. Ten przepis jest bardzo prosty więc poradzi sobie z nim nawet zupełnie początkująca osoba. Ja zostawiam to ciasto na noc w lodówce, ale to wcale nie jest konieczne. Wydaje mi się, że na drugi dzień jest lepsze, delikatniejsze.

25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 kubki
mąki tortowej
1 kubek
cukru pudru
1 op.
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
kakao
1 kubek
mleka
1 kubek
oleju
2 szt.
jajek

Krem:

300 ml
mleka
1 op.
budyniu bananowego
4 łyżki
cukru
500 ml
śmietany kremówki
1 op.
mix do smietany
100 g
czekolady do wypieków

Dodatkowo potrzebujemy:

banany
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, do osiągnięcia gładkiego ciasta.
  2. Blachę o wymiarach 38x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz w średnio rozgrzanym piekarniku (180 stopni, około 20 min). Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
  3. Z upieczonego i ostudzonego ciasta wydłub około półcentymetrową warstwę i pozostaw około centymetrowe brzegi. Na wydrążonej powierzchni ułóż przecięte wzdłuż banany, następnie całą powierzchnię posmaruj kremem i posyp okruszkami z wydłubanego ciasta. Pozostaw na noc do zastygnięcia w lodówce. 
  4. Z mleka, budyniu i cukru ugotuj budyń, który postaw do ostygnięcia. Ubij wystudzony budyń, dodaj śmietanę i mix do śmietany i ubij to wszystko na gęsty krem.
  5. Do dobrze ubitego kremu dodaj startą na grubych oczkach czekoladę do wypieków.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz