NajPrzepis.pl Desery Kołacze Kolorowe proste ciasto ponczowe
Kolorowe proste ciasto ponczowe
Przepis Kolorowe proste ciasto ponczowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ciasto ponczowe albo się kocha albo nienawidzi :) U nas w domu jesteśmy jego fanami. Niektórzy robią ciasto ponczowe według klasycznego przepisu, w którym biszkopt moczy się w ponczu a ja robię kolorowe. Jest fantastyczne i szybkie. Spróbuj sama.

NajKasia    ·   19.7.2021

Kolorowe proste ciasto ponczowe

Ciasto ponczowe albo się kocha albo nienawidzi :) U nas w domu jesteśmy jego fanami. Niektórzy robią ciasto ponczowe według klasycznego przepisu, w którym biszkopt moczy się w ponczu a ja robię kolorowe. Jest fantastyczne i szybkie. Spróbuj sama.

55 min.
Przygotowanie
65 min.
Gotowanie
Składniki
Ciasto biszkoptowe:
4 szt.
jajek
4 łyżki
cukru
4 łyżki
wody
3 łyżki
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
Trójkolorowe ciasto:
7 szt.
jajek
500 ml
cukru pudru
250 g
masła
500 ml
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
kilka kropel
czerwonego barwnika spożywczego
500 ml
syropu owocowego (czerwonego)
100 ml
rumu
1 słoik
dżemu o wyrazistym smaku
3 op.
polewy ponczowej
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
65 min.
Gotowanie
  1. Białe ciasto:
    Białka zmiksuj, dodaj cukier, wodę, żółtka a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Daj na blaszkę wyłóżoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upiecz 2x.
  2. Kolorowe ciasto:
    Żółtka zmiksuj z cukrem i masłem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec sztywną pianę z białek. Mieszankę podziel na 3 części. Żółtą, brązową (dodaj kakao) i czerwoną (dodaj barwnik). 
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dawaj łyżką na zmianę wszystkie kolory, wyrównaj i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  3. Jeden biszkoptowy płat ciasta posmaruj dżemem, połóż na nim trójkolorowe ciasto, nakłuj widelcem i polej syropem z rumem.
  4. Znów posmaruj dżemem i przykryj drugim biszkoptem. Przygnieć czymś cięższym na około 2 godziny a następnie polej polewą. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz