NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Kokosowo-orzechowy przysmak - ULE
Kokosowo-orzechowy przysmak - ULE
Przepis Kokosowo-orzechowy przysmak - ULE
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Połączenie trzech najlepszych smaków! Co prawda jest w tym dużo cukru ale ilość możesz dostosować do własnych preferencji.

NajKasia    ·   5.12.2021

Kokosowo-orzechowy przysmak - ULE

Połączenie trzech najlepszych smaków! Co prawda jest w tym dużo cukru ale ilość możesz dostosować do własnych preferencji.

Składniki

Kruche ciasteczka:

250 g
margaryny
400 g
mąki
100 g
cukru pudru
3 szt.
żółtek
1 op.
budyniu waniliowego
1 op.
cukru waniliowego

1.warstwa:

300 g
mielonych orzechów włoskich
270 g
cukru pudru
120 g
masła
3 łyżki
rumu
40 g
kakao

2. warstwa:

500 g
cukru pudru
150 g
wiórków kokosowych
6 łyżek
rum
100 g
masła

Do polania:

czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej przez drobne sitko co najmniej 2x, dodaj margarynę startą na tarce, żółtka, budyń waniliowy w proszku i wyrób gładkie ciasto, które zawiń w folię aluminiową lub w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
  2. Następnie ciasto rozwałkuj na 3-4 mm i wykrawaj kółeczka o takich wymiarach jakie masz foremki do uli albo możesz użyć miarki do kawy albo mini chochelki. W oryginalnym przepisie używa się właśnie miarki do kawy - w efekcie końcowym ciasteczka wyglądają jak mini bombki, które są okrągłe a nie szpiczaste, ale ja nie miałam w domu miarki do kawy więc użyłam foremek na ule. Ciasteczka piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  3. Wszystkie składniki na 1. warstwę i wszystkie składniki na 2. warstwę dokładnie wyrób, aby stworzyć jednolite masy, które będziesz wkładać do foremek.
  4. Przygotuj foremkę albo miarkę i zacznij układać warstwy. Najpierw białe, potem ciemne a na koniec przyłóż kółeczko z kruchego ciasta. Aby pierwsza warstwa nie kleiła się do foremki obtocz ją jeszcze w cukrze pudrze. Ale tylko delikatnie ponieważ w przepisie już i tak jest tego cukru dużo.
  5. Odstaw do lodówki a potem jeszcze obtocz w rozpuszczonej czekoladzie. Są słodkie, następnym razem na pewno użyję mniej cukru pudru ale są fantastyczne!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz