Kokosowo-orzechowy przysmak - ULE

Przepis Kokosowo-orzechowy przysmak - ULE
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Połączenie trzech najlepszych smaków! Co prawda jest w tym dużo cukru ale ilość możesz dostosować do własnych preferencji.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Kruche ciasteczka:

250 gmargaryny
400 gmąki
100 gcukru pudru
3 szt.żółtek
1 op.budyniu waniliowego
1 op.cukru waniliowego

1.warstwa:

300 gmielonych orzechów włoskich
270 gcukru pudru
120 gmasła
3 łyżkirumu
40 gkakao

2. warstwa:

500 gcukru pudru
150 gwiórków kokosowych
6 łyżekrum
100 gmasła

Do polania:

czekolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę przesiej przez drobne sitko co najmniej 2x, dodaj margarynę startą na tarce, żółtka, budyń waniliowy w proszku i wyrób gładkie ciasto, które zawiń w folię aluminiową lub w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
  2. Następnie ciasto rozwałkuj na 3-4 mm i wykrawaj kółeczka o takich wymiarach jakie masz foremki do uli albo możesz użyć miarki do kawy albo mini chochelki. W oryginalnym przepisie używa się właśnie miarki do kawy - w efekcie końcowym ciasteczka wyglądają jak mini bombki, które są okrągłe a nie szpiczaste, ale ja nie miałam w domu miarki do kawy więc użyłam foremek na ule. Ciasteczka piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  3. Wszystkie składniki na 1. warstwę i wszystkie składniki na 2. warstwę dokładnie wyrób, aby stworzyć jednolite masy, które będziesz wkładać do foremek.
  4. Przygotuj foremkę albo miarkę i zacznij układać warstwy. Najpierw białe, potem ciemne a na koniec przyłóż kółeczko z kruchego ciasta. Aby pierwsza warstwa nie kleiła się do foremki obtocz ją jeszcze w cukrze pudrze. Ale tylko delikatnie ponieważ w przepisie już i tak jest tego cukru dużo.
  5. Odstaw do lodówki a potem jeszcze obtocz w rozpuszczonej czekoladzie. Są słodkie, następnym razem na pewno użyję mniej cukru pudru ale są fantastyczne!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj