NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Kokosowe wianki bez jajka nie tylko na Boże Narodzenie
Kokosowe wianki bez jajka nie tylko na Boże Narodzenie
Przepis Kokosowe wianki bez jajka nie tylko na Boże Narodzenie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.12.2020

Kokosowe wianki bez jajka nie tylko na Boże Narodzenie

Jeśli lubisz świąteczne ciasteczka zkokosem, musisz spróbować. Wypiekam jenie tylko na święta, ale także w ciągu roku. Są fantastyczne,tylko dzisiejsza cena masła jest straszna. Niektórzy zamieniająmasło na margarynę, co sobie chwalą. Pewnie też muszę spróbować.Alternatywnie możesz zrobić własne masło ze śmietany, anastępnie zużyć to, co zostało.Upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu. :)

Składniki
100 g
drobne wiórki kokosowe
250 g
masło
250 g
mąka gładka
100 g
cukier puder
100 gramów
skrobia ziemniaczana
2-3 łyżki
rum
cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym do otaczania (ilość wg własnych preferencji)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto wymieszaj rękami w misce. Stopniowo dodawaj też rum, dolewając go łyżką. Ciasto przełóż na posypany mąką blat, uformuj bochenek, zawiń w folię spożywczą i umieść na pół godziny do lodówki.
  2. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, odstaw na chwilę, aby odrobinę zmiękło i na powierzchni posypanej mąką ostrożnie je rozwałkuj na grubość około 5 - 6 mm.
  3. Za pomocą foremek wytnij kółeczka o średnicy 4 - 5 cm, wytnij również środek (aby powstały wianki) i gotowe kształty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Widelcem zrób wgniecenia na każdym wianku. Piecz w 180° przez około 10 minut w zależności od rozmiaru form. Dużo zależy też od piekarnika, każdy piekarnik piecze inaczej. Nie piecz ich zbyt długo, ciasto powinno pozostać białe na wierzchu nawet po upieczeniu, a jedynie od dołu nabrać koloru jasnobrązowego. Upieczone ciasto ostudź na blasze do pieczenia, następnie obtocz w cukrze pudrze zmieszanym z cukrem waniliowym. Schłodzone wypieki przechowuj w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku.
  5. Uwaga: to ciasto jest bez jajka, dlatego wianki są idealnie białe, a dzięki zawartości skrobi ziemniaczanej w cieście ładnie zachowują swój kształt podczas pieczenia. Ciasteczka polecam upiec parę dni przed świętami, potrzebują trochę czasu, żeby się uleżeć.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz