Kokosowe wianki bez jajka nie tylko na Boże Narodzenie

Przepis Kokosowe wianki bez jajka nie tylko na Boże Narodzenie
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli lubisz świąteczne ciasteczka zkokosem, musisz spróbować. Wypiekam jenie tylko na święta, ale także w ciągu roku. Są fantastyczne,tylko dzisiejsza cena masła jest straszna. Niektórzy zamieniająmasło na margarynę, co sobie chwalą. Pewnie też muszę spróbować.Alternatywnie możesz zrobić własne masło ze śmietany, anastępnie zużyć to, co zostało.Upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu. :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

100 gdrobne wiórki kokosowe
250 gmasło
250 gmąka gładka
100 gcukier puder
100 gramówskrobia ziemniaczana
2-3 łyżkirum
cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym do otaczania (ilość wg własnych preferencji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto wymieszaj rękami w misce. Stopniowo dodawaj też rum, dolewając go łyżką. Ciasto przełóż na posypany mąką blat, uformuj bochenek, zawiń w folię spożywczą i umieść na pół godziny do lodówki.
  2. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, odstaw na chwilę, aby odrobinę zmiękło i na powierzchni posypanej mąką ostrożnie je rozwałkuj na grubość około 5 - 6 mm.
  3. Za pomocą foremek wytnij kółeczka o średnicy 4 - 5 cm, wytnij również środek (aby powstały wianki) i gotowe kształty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Widelcem zrób wgniecenia na każdym wianku. Piecz w 180° przez około 10 minut w zależności od rozmiaru form. Dużo zależy też od piekarnika, każdy piekarnik piecze inaczej. Nie piecz ich zbyt długo, ciasto powinno pozostać białe na wierzchu nawet po upieczeniu, a jedynie od dołu nabrać koloru jasnobrązowego. Upieczone ciasto ostudź na blasze do pieczenia, następnie obtocz w cukrze pudrze zmieszanym z cukrem waniliowym. Schłodzone wypieki przechowuj w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku.
  5. Uwaga: to ciasto jest bez jajka, dlatego wianki są idealnie białe, a dzięki zawartości skrobi ziemniaczanej w cieście ładnie zachowują swój kształt podczas pieczenia. Ciasteczka polecam upiec parę dni przed świętami, potrzebują trochę czasu, żeby się uleżeć.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj