Kokosowe waniliowe rogaliki. Są tak fantastyczne, że będę je robiła nawet w lecie.

Przepis Kokosowe waniliowe rogaliki. Są tak fantastyczne, że będę je robiła nawet w lecie.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Waniliowe rogaliki zaliczają się do podstawowych słodyczy świątecznych w mojej rodzinie. Ja robię te rogaliki też w lecie, chociaż wiem, że zwykle kojarzą się one z Bożym Narodzeniem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

250 gmąki
200 gmasła
100 gwiórków kokosowych
50 gcukru pudru
2 łyżkirumu
cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia
czekolada do namoczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę przesiej przez sito, dodaj pokrojone w kostę masło, wiórki kokosowe, rum, cukier puder i zrób z tego kulkę ciasta. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw co najmniej na godzinę do lodówki.
  2. Po godzinie wyjmij ciasto i na stolnicy uformuj wałek, który pokrój na mniejsze kawałki i zrób z nich rogaliki.
  3. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  4. Rogaliki po upieczeniu powinny uzyskać złocisty kolor.
  5. Nie piecz ich zbyt długo, aby nie były zbyt twarde. Po upieczeniu obtocz je w mieszance cukru pudru i cukru waniliowego a końcówki zamocz w czekoladzie.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj