NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kokosowe lub orzechowe makaroniki z czekoladą
Kokosowe lub orzechowe makaroniki z czekoladą
Przepis Kokosowe lub orzechowe makaroniki z czekoladą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.9.2022

Kokosowe lub orzechowe makaroniki z czekoladą

Doskonałe słodkie kokosowe albo orzechowe makaroniki. Tradycyjne słodkości, których nie może zabraknąć na stole w naszej rodzinie.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
białek
330 g
cukru
170 g
wiórków kokosowych lub mielonych orzechów włoskich
2 łyżki
mąki
100 g
cukru pudru

Krem:

150 g
cukru
100 ml
wody
400 ml
mleka
1,5 op.
budyniu waniliowego
250 g
masła
czekolada do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cukier i białka daj do garnka a garnek daj do kąpieli wodnej. Ubij sztywną pianę (trwa to około 15 minut). Pozostaw aby trochę ostygło i dodaj wiórki kokosowe (albo mielone orzechy włoskie - wtedy otrzymasz orzechowe makaroniki), mąkę i cukier puder. Nie mieszaj mikserem tylko drewnianą łyżką.
  2. Łyżką układaj mniejsze kółeczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Makaroniki nie mogą być ani zbyt cienkie ani zbyt grube (mniej więcej takiej grubości jakbyś robiła cookies).
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 120 stopni przez około 15 minut, następnie zmniejsze temperaturę do 70 stopni i susz je przez około 35 minut. Zależy od wielkości i grubości makaroników, dlatego je obserwuj. Upieczone pozostaw na blaszce do ostygnięcia.
  4. Krem:
    Cukier skarmelizuj na wolnym ogniu i zalej go gorącą wodą. Gdy karmel się rozpuści dodaj mleko a gdy zacznie wrzeć, dodaj budyń w proszku, który wymieszaj w odrobinie mleka. Gęstą masę odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj masło i mikserem zmiksuj na puszysty krem.
  5. Na płaską stronę makaroników nałóż krem i sklej z drugim makaronikiem. Wierzch ozdób czekoladą i pozostaw aby stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz