Kokosowe ciasto z proporcjami w kubku z polewą z żółtek

Przepis Kokosowe ciasto z proporcjami w kubku z polewą z żółtek

Dodał: NajKasia, 5.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Uwielbiam ciasta z przepisami z proporcjami w kubku. Nie potrzebuję wtedy żadnej wagi a ciasto na 100% się udaje na piątkę. Jedno z ulubionych ciasto mojego wnuka, dlatego w trakcie wakacji nigdy się nie nudzę i piekę by sprawić mu radość. Koniecznie spróbuj, polewa z żółtek jest doskonale chrupiąca i mam jedną wskazówkę, aby w trakcie krojenia się nie łamała. Wystarczy ząbkowany nóż zamoczyć w gorącej wodzie i polewa się ładnie rozpuści i nie będzie się łamać.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 5.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto: (kubek 250 ml)

2 kubkimąki
250 gmasła
1 szt.całe jajko
1 szt.żółtko
2 kubkicukru pudru
2 łyżkikakao
1 małe op.proszku do pieczenia

Nadzienie:

6 szt.białek
1 i 3/4 kubkacukru pudru
1 kubekwiórków kokosowych

Polewa:

6 szt.żółtek
1 szt.cukier waniliowy
1 i 3/4 kubkacukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, jajko, żółtko, kakao, masło, proszek do pieczenia i wyrób ciasto. Daj do lodówki na około 30 minut.
  2. Następnie podziel na 2 połowy. Jedną rozwałkuj i daj na blaszkę posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką, ponakłuwaj widelcem.
  3. Białka ubij z odrobiną soli i stopniowo dodawaj cukier a na koniec wiórki kokosowe. Nałóż na ciasto.
  4. Rozwałkuj drugą połowę ciasta i daj na nadzienie kokosowe, ponakłuwaj widelcem.
  5. Piecz w temperaturze 160 stopni około 20-25 min.
  6. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Natychmiast na gorące ciasto polej polewę z żółtek i pozostaw do ostygnięcia. I jeszcze możesz dać czekoladę.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj