NajPrzepis.pl Kokosowe ciasto z polewą czekoladową
Kokosowe ciasto z polewą czekoladową
Przepis Kokosowe ciasto z polewą czekoladową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.5.2021

Kokosowe ciasto z polewą czekoladową

Fantastyczne kokosowe ciasto z polewą czekoladową. Jeśli lubisz kokosowe ciasta to koniecznie spróbuj tego. Jest niewiarygodnie smaczne i łatwe do przygotowania więc nie musisz się bać. Krem co prawda jest maślany, ale w ogóle nie jest ciężki, wiórki kokosowe to wszystko zmieniają. Mogę Ci powiedzieć, że każdy, kto go spróbował go chwalił.

Składniki

Ciasto:

9 szt.
jajek
300 g
cukru pudru
6 łyżki
kakao
150 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
3 łyżki
oleju i wody

Nadzienie:

300 ml
mleka
150 g
cukru
2 łyżki
mąki
2 szt.
cukru waniliowego
200 g
wiórków kokosowych
250 g
masła

Polewa:

200 g
czekolady
200 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ubij białka na pianę, dodaj cukier, następnie żółtka, olej i wodę. Na końcu ręcznie wymieszaj z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Podziel na dwie blaszki. Ja piekłam razem w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni aż było złociste.
  2. Nadzienie:
    Z mleka, cukru i mąki ugotuj gęstą kaszę. Gorącą kaszę wlej do miski i dodaj cukier waniliowy i wiórki kokosowe, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Masło ubij i wymieszaj z masą z wiórków kokosowych.
  4. Z płatu ciasta zdejmuj skórkę i posmaruj dżemem malinowym.
  5. Na dżem nałóż nadzienie, nakryj drugim płatem, który również posmaruj dżeme i połóż dżemem do nadzienia. Obciąż na kilka godzin. Wierzch jeszcze posmaruj dżemem i polej polewą czekoladową.
  6. Polewa:
    200 g czekolady do gotowania i 200 g masła rozpuść nad parą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz