Kokosowe ciasto z polewą czekoladową

Przepis Kokosowe ciasto z polewą czekoladową

Dodał: NajKasia, 27.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczne kokosowe ciasto z polewą czekoladową. Jeśli lubisz kokosowe ciasta to koniecznie spróbuj tego. Jest niewiarygodnie smaczne i łatwe do przygotowania więc nie musisz się bać. Krem co prawda jest maślany, ale w ogóle nie jest ciężki, wiórki kokosowe to wszystko zmieniają. Mogę Ci powiedzieć, że każdy, kto go spróbował go chwalił.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

9 szt.jajek
300 gcukru pudru
6 łyżkikakao
150 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
3 łyżkioleju i wody

Nadzienie:

300 mlmleka
150 gcukru
2 łyżkimąki
2 szt.cukru waniliowego
200 gwiórków kokosowych
250 gmasła

Polewa:

200 gczekolady
200 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ubij białka na pianę, dodaj cukier, następnie żółtka, olej i wodę. Na końcu ręcznie wymieszaj z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Podziel na dwie blaszki. Ja piekłam razem w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni aż było złociste.
  2. Nadzienie:
    Z mleka, cukru i mąki ugotuj gęstą kaszę. Gorącą kaszę wlej do miski i dodaj cukier waniliowy i wiórki kokosowe, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Masło ubij i wymieszaj z masą z wiórków kokosowych.
  4. Z płatu ciasta zdejmuj skórkę i posmaruj dżemem malinowym.
  5. Na dżem nałóż nadzienie, nakryj drugim płatem, który również posmaruj dżeme i połóż dżemem do nadzienia. Obciąż na kilka godzin. Wierzch jeszcze posmaruj dżemem i polej polewą czekoladową.
  6. Polewa:
    200 g czekolady do gotowania i 200 g masła rozpuść nad parą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj