Knedliki z truskawkami z ciasta twarogowego ze śmietaną
Truskawki zalewają sklepy, ogrody i nasze kuchnie. Cieszmy się tym i korzystajmy z tego. To przepis na danie, które uwielbiam. jest bardzo smaczne a przede wszystkim szybkie do przygotowania. Doskonałość na talerzu. Temu, kto wymyślił ciasto twarogowe muszę pięknie podziękować. Mogłabym je jeść właściwie codziennie, tylko nie wiem co by na to powiedziała moja rodzina. :D
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
250 gmiękkiego twarogu w wiaderku
70 gmiękkiego masła
70 gkaszki dla dzieci
70 gmąki
1 op.cukru waniliowego
szczyptasoli
skórka z cytryny
owoce w zależności od preferencji smakowych (u nas były truskawki)
- Ciasto włóż na mniej więcej 2 godziny do lodówki. Jeśli się spieszysz to możesz robić knedliki od razu, ale lepiej gdy ciasto jednak poleży w lodówce. Potem już tylko palcami odrywaj kawałki ciasta i obwijaj w nie poszczególne owoce. Z tej ilości ugotujesz dwie porcje knedlików (ja zrobiłam 14 knedlików), oczywiście musisz brać pod uwagę również wielkość owoców, których używasz.
- Gotowe knedliki wrzucaj do osolonej wody i od czasu do czasu mieszając czekaj aż wypłyną.
- Następnie gotuj jeszcze 3-5 minut, w zależności od rodzaju owoców.
- Jeśli nie jesteś pewna, czy już są ugotowane wystarczy wyjąć jeden knedlik i rozkroić.
- U nas w domu nikt nie lubi owocowych knedlików z tartym twardym twarogiem więc podajemy je z posłodzoną śmietaną.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Jahodové knedlíčky z tvarohového těsta se zakysanou smetanou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Jahodové knedle z tvarohového cesta s kyslou smotanou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Erdbeerknödel mit Quarkteig, mit saurer Sahne serviert an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Epres túrógombóc tejföllel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU