NajPrzepis.pl Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane
Przepis Kluski ziemniaczane
NajKasia    ·   6.5.2021

Kluski ziemniaczane

Jeden z najlepszych dodatków, jakie możesz przygotować do dania głównego. Gotowane ziemniaki i surowe ziemniaki, połącz je razem, dodaj kilka podstawowych składników i masz gotowy smaczny dodatek. Surowe ziemniaki trę na tarce na dużych oczkach aby kluski miały taki wygląd jaki nazywam kudłatym. Niektórzy trą też na małych oczkach i nie ma tego kudłatego wyglądu ale oczywiście nie wpływa to na smak klusek. Polane masełkiem z odrobiną pietruszki mogłabym jeść nawet bez mięsa.

Składniki
300 g
ugotowanych ziemniaków
450 g
surowych ziemniaków
1 szt.
jajko
2 łyżeczki
soli + 2 łyżeczki do wody do gotowania
3 czubate łyżki
skrobi ziemniaczanej
3 czubate łyżki
bułki tartej
3 łyżki
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach (niektórzy trą również na małych oczkach) i wyciśnij w dłoniach nadmiar cieczy.
  3. Ugotowane ziemniaki również zetrzyj na drobno. Na stolnicy daj oba rodzaje ziemniaków, na środku zrób dołek, wbij jajka, dodaj sól, bułkę tartą, skrobię ziemniaczaną i mąkę.
  4. Najpierw nożem a potem już rękoma wyrób szybkie ciasto, z którego wykrajaj łyżką kawałki i w dłoniach formuj knedliki.
  5. Wkładaj je do wrzącej wody i gotuj (w zależności od wielkości knedlików) 12-15 minut.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz