Kluski z makiem (tradycyjne ciasto ziemniaczane)
Stara dobra klasyka, która znika z talerza w kilka sekund. Jeśli lubisz mak to dodaj go znacznie więcej niż ja. Ja raczej wolę dać mniejszą porcję maku. Ciasto ziemniaczane z mąką grubo mieloną (nie używaj drobno ani bardzo drobno mielonej mąki, prawdziwe ciasto ziemniaczane jest tylko z mąki grubo mielonej) gotowane we wrzącej wodzie w kształcie wałeczków, z posypką z mielonego maku i cukru pudru Niektórzy lubią również wersję z orzeszkami ale to już Twoja decyzja, jaką posypkę wybierzesz.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Ciasto:
400 gziemniaków (bez skórki)
150 gmąki grubo mielonej
1 szt.jajko
1 łyżkaoctu
1 łyżeczkasoli
Do podania:
mielony mak
cukier puder
rozpuszczone masło
- Ziemniaki ugotuj ze skórką dzień wcześniej. Następnego dnia je obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastycznie, nieklejące się ciasto.
- Stolnicę delikatnie posyp skrobią ziemniaczaną a ciasto podziel na dwie połówki. Z każdej połówki uformuj wąż i pokrój na kawałki, które uformuj do kształtu wałeczków.
- W osolonej wrzącej wodzie gotuj 5 minut od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Delikatnie pomieszaj je drewnianą łyżką aby nie lepiły się do dna garnka.
- Na talerzach posyp makiem i cukrem oraz polej rozpuszczonym masłem.
Mój blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Šúlanky s mákem (tradiční bramborové těsto).
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Šúľance s makom (tradičné zemiakové cesto).
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Mohnnudeln (traditioneller Kartoffelteig aus Böhmen) an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Mákos nudli (burgonyás tésztából).
KOMENTARZE DO PRZEPISU