NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Kluski z cukinii - doskonały dodatek
Kluski z cukinii - doskonały dodatek
Przepis Kluski z cukinii - doskonały dodatek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.6.2021

Kluski z cukinii - doskonały dodatek

Te cukiniowe kluski znalazłam dopiero niedawno w internecie i muszę powiedzieć, że jest to jeden z tych przepisów, które są w stanie przyjemnie zaskoczyć. Doskonały zamiennik klasycznych dodatków, klasycznych klusek tylko z mąki i wody lub z ziemniaków. Spróbuj je zrobić jako dodatek do mięsa z sosem, cukinia nie jest w nich wyczuwalna więc jeśli ktoś nie wie że w przepisie była tarta cukinia to nie zgadnie że ją tam dałaś.

Składniki
1 szt.
duża żółta cukinia starta na tarce na małych oczkach
1 szt.
jajko
mąka według potrzeb
szczypta
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Proces przygotowania jest bardzo prosty. Cukinię oczyść (przekrój, wydłub miękkie wnętrze i obierz ze skórki) a potem zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
  2. Dodaj jajko, sól i tyle mąki, aby powstało odpowiednie ciasto na kluski. Przeciśnij przez sitko do klusek do wrzącej wodzie a gdy wypłyną na powierzchnię to jeszcze krótko gotuj.
  3. Wyjmij z wody i podawaj jeszcze ciepłe. Jeśli wiesz że kluski będzie się jeść później, to przepłucz je zimną wodą, delikatnie polej olejem i wymieszaj.
  4. Troszkę zmodyfikowałam przepis, nie dodaję vegety a mąkę daję według potrzeb (w oryginalnym przepisie jest 6 łyżek mąki na jedną cukinię). Cukinię możesz też dać oczywiście zieloną, ale ja bardziej lubię żółtą, według mnie ma delikatniejszy smak niż zielona.
  5. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu ten przepis jest u mnie w domu bardzo lubiany. Kluski z cukinii robiłam już jako dodatek do mięsa z sosem, jak również na przykład z jajkami albo z samym sosem serowym a nawet dawałam je zamiast makaronu do zupy. Mi najbardziej smakuja na słodko z twarogiem :) A na przykład tym razem dodałam do nich koperek i podawałam je jako dodatek do piersi z kurczaka w śmietanie.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz