Kluski cukiniowe z bryndzą i boczkiem

Przepis Kluski cukiniowe z bryndzą i boczkiem

Dodał: NajKasia, 15.7.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Kolacja

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mogę się założyć że jakieś 90% społeczeństwa teraz biega w strojach kąpielowych po plaży a pozostałe 10% półnago włóczy się gdzieś po centrach handlowych aby uciec przed upałem i nudą. Ja niestety mam anginę więc nawet bez słońca cały czas się pocę a w gardle mam wrażenie jak bym połykała jeża skrzyżowanego z kaktusem. I dlatego "w pocie czoła" zrobiłam tylko taki szybki obiad.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 15.7.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Kolacja

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Kluski:

1 szt.średniej wielkości cukinia (około 300 g)
1 szt.jajko
3 łyżkiskrobi ziemniaczanej
8 czubatych łyżekmąki
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkasuszonego czosnku

Ponadto:

wędzone mięso
boczek
cebula
śmietana
czosnek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach (młodej nie trzeba obierać, starszą z twardą skórką obierz i pozbaw pestek), nie wyciskaj z niej płynu!!!, dodaj jajko, sól, suszony czosnek, skrobię ziemniaczaną i wymieszaj aż osiągniesz rzadsze ciasto. Do wrzącej osolonej wody wrzuć na próbę mini kluseczkę, jeśli się rozgotuje to dodaj jeszcze mąki. Potem ciasto daj na przecierak do lanych klusek i wciśnij do wrzącej wody. Podbieraj od dna aby kluski nie przylegały do dna i gotuj dopóki wszystkie nie wypłyną. Są gotowe prawie natychmiast. Następnie wybierz je łyżką cedzakową i schłodź w zimnej wodzie.
  2. Gotowe wymieszaj z pokrojoną w kostkę podsmażoną słoninką (oczywiście wszystko razem z rozgrzanym tłuszczem, kluseczki się wtedy ładnie rozdzielą, natłuszczą i nabiorą zapachu). Dziś serwowałam je z bryndzą oraz pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem.
  3. Na tę ilość wystarczy około 150 g wędzonego mięsa, boczku lub słoninki i 1 średniej wielkości cebula. Dodaj 2 łyżki śmietany, do smaku dosól i dopraw suszonym czosnkiem, ponownie wymieszaj i od razu serwuj.
  4. Ciasto na kluski przygotowuj i dawaj do wrzątku porcjami aby się nie rozrzedzało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj