Klasyka naszych babć - pyszny jabłecznik

Przepis Klasyka naszych babć - pyszny jabłecznik

Dodał: NajKasia, 20.7.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Jabłecznik

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonały a przede wszystkim soczysty jabłecznik z przepisu od mojej babci. Teraz już sama jestem babcią i bardzo lubię piec dla moich wnuków, szczególnie moje ulubione ciasta, które pamiętam z dzieciństwa.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.7.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Jabłecznik

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

350 gmąki
150 gcukru pudru
250 gmargaryny
2 szt.żółtek
1 małe opakowanieproszku do pieczenia

Nadzienie:

1 kgtartych jabłek
150 gcukru
1 opakowaniecukru waniliowego
mielony cynamon

Na wierzch:

cukier puder
cukier waniliowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodaj margarynę, żółtka oraz cukier puder i wyrób z tego  gładkie ciasto.
  2. Podziel na dwie połowy. Jedną połowę rozwałkuj na stolnicy do rozmiaru blaszki, ciasto daj również na boki.
  3. Nałóż warstwę przygotowanych jabłek. Przykryj drugą połową ciasta.
  4. Posmaruj mlekiem, nakłuj widelcem i upiecz. Blaszka o wymiarach 30x40 cm. Temperatura 180 ° C 30 minut lub według potrzeb.
  5. Nadzienie: jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, odstaw na chwilę, zlej sok, dodaj cukier, cukier waniliowy i mielony cynamon do smaku.
  6. Po upieczeni posyp cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostygnięcia, pokrój i podawaj. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej  
kucharki - Blažena Sadovská

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj