Klasyczne kruche ciasto

Przepis Klasyczne kruche ciasto
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Klasyczne kruche ciasto
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kocham pieczenie z kruchego ciasta. Super się je formuje a wypieki mają długi okres trwałości. To stary przepis, którego chętnie używam podczas pieczenia. To podstawowe ciasto, które mogę zmieniać dodając do niego kakao lub mielone orzechy w zależności od tego, na co mam ochotę lub czego potrzebuję.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Klasyczne kruche ciasto

SKŁADNIKI

370 gmąki
250 gmasła
120 gcukru pudru
1/2 szt.cytryny - skórka
1 szt.żółtko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przesianą mąkę, cukier puder i startą skórkę z cytryny wymieszaj w misce, dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtko. Wyrób kulkę, ciasta nie wyrabiaj zbyt długo, wystarczy krótko. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i możesz wykrawać różne kształty. Piecz w temperaturze 180 stopni tylko 5-7 minut. Uważaj bo ciasto się bardzo szybko upiecze (przy dłuższym pieczeniu może wyschnąć).
  3. Na blaszce możesz położyć papier do pieczenia albo możesz ją tylko lekko posmarować masłem.
  4. Gotowe kruche ciasteczka sklejaj marmoladą i posyp cukrem pudrem.

Źródło: Adkas

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj